Tips & Fakta » Vinyl och 78 varv » Så här byter du nålen

Så här byter du nål på pickupen

 

 

Kristallpickuper

De vanligaste pickuperna på 50-talsgrammofoner är kristallpickuper. Här till höger ser du exempel på typiska utbytesnålar till sådana pickuper.

Det finns många olika typer men man ser oftast när man tittar på pickupen hur nålen är fästad. På en kristallpickup ligger oftast nålröret i en "klyka" som leder ner vibrationerna till kristallen.

 

nålar

Rörlig magnet och andra moderna pickuper med möjlighet att byta nålinsats

På skivspelare från 60- 70-talet och framåt så sitter det ofta pickup av typen rörlig magnet (MM). Där byter man en nålinsats bestående av en plasthållare med nål, nålrör och upphängning. Du ser av bilden här intill hur det kan gå till. Vill du veta vad de olika delarna på en pickup heter så kan du gå till sidan med ordförklaringar.

Det finns många olika fästanordningar. Det vanligaste är att man drar plastinsatsen rakt framåt eller rakt ner men även andra varianter finns.

 

nalbyte_125.gif - 2350 Bytes

När du väl har en ny nål i handen så kan du oftast se på den hur du skall bete dig för att få loss den gamla nåinsatsen. På bilderna här intill på en Pickering-pickup så ser du hur det kan se ut med en nål som dras rakt ut.

Nålbyte Pickering-pickupNålbyte Pickering-pickup

 

Audio Technica pickupen här nedan har en lite speciell metod för att byta nål - du viker helt enkelt nålinsatsen framåt/nedåt så lossnar den. Sätts tillbaka på samma sätt såklart genom att du sätter in klacken på nålinsatsen i det avlånga hålet i pickuphuset och viker upp nålen tills det klickar till. Du ser säkert på bilderna hur det funkar.

Byta nål1 Byta nål2
Byta nål3

 

Så här gör du för att hitta rätt ersättningsnål:

Du måste veta vad pickupen heter.
sidan med pickupnålar letar du sedan upp rätt fabrikat och modell på pickupen.

 

Pickup med rörlig spole Moving Coil, MC-pickup

På en pickup med rörlig spole går det oftast inte att byta nålinsats. Där byter man i stället hela pickupen eller sänder in pickupen till fabrikanten för nålbyte.