Tips & Fakta » Vinyl och 78 varv » Olika pickupfästen

Olika pickupfästen och lite om montering av pickuper

 

Det finns i huvudsak två stora grupper av pickupfästen - Halvtumsfäste och T4P-fäste. Därutöver finns det en uppsjö specialfästen som skivspelartillverkare konstruerat av en eller annan orsak.

Det är viktigt när man skall köpa en ny pickup att man tar reda på vilken typ av pickupfäste som fungerar i den egna skivspelare.Aluminiumskruvar

Allmänt kan man dock säga om pickupmontering att alla skruvar skall vara lätta och omagnetiska - vanligen används aluminiumskruv av olika typer. Skruvarna skall inte dras åt alltför hårt, det verkar som om spänningen i materialet då påverkar ljudkvalitén negativt. Ändå måste givetvis pickupen sitta helt stadigt och fast i armen.


Halvtumsfäste


halvtum Detta är den i särklass vanligaste monteringen av pickuper och den har funnits länge. Den finns alltså både på gamla tiders kristallpickuper och på moderna superpickuper för tiotusentals kronor.

Som hörs av namnet så är det en halv tum mellan de två skruvar som håller fast pickupen i tonarmen. Monteringen sker antingen i ett separat skal som på bilden eller också så är plattan för monteringen en integrerad del av tonarmen.

På bilden sker monteringen med skruvar som underifrån gängas i ett tonarmsskal. Minst lika vanligt är det att skruvarna sätts i uppifrån och pickupen hålls på plats med hjälp av muttrar som dessutom ofta är runda. Om du klickar på skruvbilden så ser du bättre hur de ser ut.

En pickup med halvtumsfäste kräver också att du kopplar anslutningskablarna på rätt sätt. Det finns en färgkod som oftast används:

- röd för höger kanal signal = Right + = R+
- grön för höger jord = Right G = RG
- vit för vänster kanal signal = Left + = L+
- blå eller svart för vänster jord = Left G = LG

Efter att man monterat ny pickup måste man givetvis justera in tonarm och pickup på nytt. Här kan du läsa mera om inställnig av skivspelare.

T4P


P4TI vissa skivspelare kan man montera pickupen direkt i tonarmen utan att behöva bry sig om kablage och andra kopplingar.

Det vanligaste är då T4P som är en spridd standard som underlättar för dig som inte önskar hålla på och finjustera pickupen i det oändliga utan nöjer dig med att spela skivor.

En korrekt monterad T4P-pickup ger enkelt också en bra injusterad pickup utan besvär. Det enda som återstår är att justera nåltrycket.

 

Specialfästen


B&O: Bang & Olufsen är en tillverkare som ger sina ägare både en fin design och svår huvudvärk vid pickupbyte. Pickupen skjuts in i tonarmen ungefär som en T4P-pickup men tyvärr är det ett helt annat fäste.

Fördelen är som vid T4P att ägaren inte behöver bry sig så mycket om det tekniska - det är bara att plugga i och spela.

Nackdelen är att man inte kan byta nål på pickuperna vilket gör nålbyte ganska kostsamt. Man måste nämligen byta hela pickupen. Originalpickuper är sedan länge slutsålda men det finns företag som med B&Os goda minne tillverkar kopior av dessa pickuper.

dual_skal

Dual-pickupmonteringsplatta för halvtumsfäste kan fortfarande gå att hitta

DUAL: En annan skivspelartillverkare som gjort egna lösningar är Dual. Även om man här tagit standard Shure och Ortofonpickuper (som man sedan givit egna typbeteckningar), så har man också passat på att göra egna fästen i tonarmen på många skivspelarmodeller. Oftast rör det sig om olika snäpp-in-fästen som inte följer någon standard.

Här gäller det alltså att se upp. Ofta kan man inte byta pickup i en sådan skivspelare utan att man har tillgång till en ny pickupmonteringsplatta med halvtumsfäste. Än så länge kan man få fatt i sådana men vi pratar om begränsat antal - priserna går upp allteftersom reservdelarna säljs slut.Philips tonarmsskal

Philips: Philips har också egna varianter på tonarmsskal och därmed montering som du kan se på denna bild.

Andra specialfästen: Det finns en uppsjö av andra specialfästen. Innan du köper en ny pickup måste du alltså först ta reda vilken typ av pickupfäste det är på tonarmen på din skivspelare. Så fort du har något annat fäste än halvtum eller T4P så kan det bli problem. Då gäller det att du först försäkrar dig om att den pickup du tänker köpa verkligen går att montera på din skivspelare!