Tips & Fakta » Vinyl och 78 varv » Så här byter du remmen

Så här byter du rem på skivspelaren

 

 

Det finns många olika varianter av remdrift.

Denna beskrivning visar hur man byter remmen på den vanligaste typen på standardspelare från 70-talet och fram till idag - de som har en remskiva på undersidan av skivtallriken.

På de flesta andra typer krävs inte någon anvisning utan man ser direkt hur man ska göra, och var remmen ska monteras.

Börja med att ta bort skivspelarmattan och ta av tallriken. På de flesta spelare vållar detta inte något problem, tallriken brukar gå att lyfta rakt upp på de flesta modeller. På vissa skivspelare finns det dock låsbrickor som först måste avlägsnas.

Om skivtallriken inte går att få loss och det inte finns någon låsning så har tallriken troligen fastnat på den koniska axeln. Det brukar gå bra att få loss den genom att spänna med fingerspetsarna mellan skivtallrik och chassi. Ibland funkar inte heller det och då behöver du en medhjälpare. Lyft skivspelaren lite lätt genom att lyfta i tallriken samtidigt som din medhjälpare slår ett lätt slag med en hammare på mittaxeln. Lägg gärna en träbit eller hopvikt tidning mellan hammaren och axeln som skydd så du inte skadar skivtappen. Det är viktigt att du inte slår på axeln utan att samtidigt lyfta i tallriken - kraften får inte gå ner i tallrikslagret för då kan du förstöra det och därmed hela skivspelaren. Försiktighet tillrådes alltså!

 

Lägg skivtallriken upp och ner på ett bord.

På undersidan av tallriken på dessa skivspelare finns det en avsats som fungerar som remskiva. Lägg den nya remmen runt denna som bilden här till höger visar.

Remmen ska spänna lite så den sitter uppe, men det ska inte kännas tungt att spänna ut den till rätt längd så den går runt. Faller den av så är den för lång.

Som du också ser på bilden så kan du lägga ett band eller en bit snöre under remmen vid ett av hålen i skivtallriken, detta kommer underlätta nästa moment.

rembyte

Lägg tillbaka skivtallriken på skivspelaren och vrid den så att du ser remskivan på motoraxeln i det av hålen i skivtallriken där du lagt bandet.

Ta tag i båda ändar av bandet och dra ut remmen och placera den över motoraxeln.

Om det finns en mekanisk hastighetsväxlingsmekanism i form av en gaffel som flyttar remmen upp och ner på motoraxeln så ska remmen gå i gaffeln. Du ser på bilden härintill hur det ser ut. Många spelare har inte denna gaffel utan hastighetsväljaren är elektronisk.

rembyte

Sedan är det bara att lägga tillbaka tallriken och skivspelarmattan och börja spela.


 

Här hittar du rätt rem:

Du måste veta vad du har för skivspelare.
sidan med skivspelarremmar letar du sedan upp rätt fabrikat och modell på skivspelaren så får du fram rätt rem.

 

Filmen ger dig mer hjälp att hitta rätt rem.

Här kan du ladda ner Emmas lathund för remmar:
Emmas lathund (pdf 794 kB)