Tips & Fakta » Vinyl och 78 varv » Knaster på LP

Knaster och brus på LP

En av de vanligaste frågor vi får är: Hur får man bort knaster på skivprna? En nästan lika vanlig är: Jag har försökt tvätta mina skivor med skivrengöringsmedel men nu knastrar det nästan ännu mera... Är det statisk elektricitet eller vad är det?

Knaster kan uppkomma på olika sätt. det vanligaste är att pickupen hittar små partiklar och ojämnheter i spåret som inte hör till musiken och då uppstår knäppar och knaster. Mer om detta längre ner.

 

Statisk elektricitet

Statisk elektricitet är inte lika vanligt som problemkälla till just knaster. Det vanligaste problemet vid statisk elektricitet är att det smäller som kanonskott i högtalaren då och då. Det beror på att det uppstår en urladdning mellan skivan och pickupens plåthölje som oftast är jordat. Det kan byggas upp spänningar på uppemot 20 000 volt i en LP och med tanke på att en pickup normalt lämnar några millivolt så förstår man att det kan ge upphov till våldsamma smällar då det blir en urladdning.

Det finns några olika sätt att se om man har problem med statisk elektricitet:

  1. Det smäller som kanonskott då och då när man spelar skivan.
  2. Det knastrar då man drar ur skivan ut innerfodralet. I mörker kan man se urladdningarna som små blå blixtar.
  3. Om man har en lätt skivmatta så följer den med upp då man lyfter av skivan från skivtallriken.

Det bästa botemedlet i samtliga fall är att man höjer luftfuktigheten i omgivningen. Då mår både människor, djur, växter och skivor bättre. I våra moderna lägerheter blir det lätt väldigt torr luft under vintern och luftfuktare av olika typ kan hjälpa.


ZerostatAntistatspraydustarmvåtavspelning

 

  • Man kan använda en antistatapparat innan man spelar skivan.
  • Man kan använda antistatmedel innan man spelar skivan. Man får dock vara lite försiktig så man inte dränker skivytan så smuts löses upp - använd sparsamt med vätska, endast så mycket att ytan blir lite fuktig.
  • Det finns borstar på en "extra tonarm" som följer med skivan och vars borste är jordad. Därmed avleds electriciteten och samtidigt tar den upp damm och annat som hamnar på skivan under spelning.
  • Våt avspelning. Det innebär att man tillför vätska på skivytan under avspelningen. Det finns speciella armar för ändamålet. Dessa fyller man med vätska som sedan långsamt siprar ut på skivytan. Nålen spelar då av skivan i vätskan som både kyler nålen, smörjer skivspåret och minskar skiv- och nålslitage samt gör att statisk elektricitet inte kan uppstå. Nackdelen kan vara att man löser upp smutsen i spåret och denna smuts har en benägenhet att torka fast i spåret och det kan bli svårt att spela skivan utan knaster och brus "torrt", dvs utan vätska. Tendensen är alltså att man ska vara medveten om att man kan blir tvungen att fortsätta med våtavspelning på de skivor där man börjat. Fördelen är de ovan nämnda så många tycker ändå att det är en bra metod för att få bra ljud utan knaster.
  • En kopp varmvatten under skivspelarlocket är en gammal beprövad metod att öka luftfuktigheten under avspelning av skivan. Fungerar förvånansvärt väl för att desarmera kanonskott på grund av statisk elektricitet.

Knaster och brus

Vanliga orsaker är smuts och sliten skiva. Det är dock mycket vanligt att det man tror är ett slitet och förstört skivspår i realiteten är ett smutsigt skivspår. Det enda riktigt bra botemedlet är en bra skivtvätt MED SUG som suger upp den smutsiga tvättvätskan. Det går att tvätta skivan manuellt också men det är inte alls lika effektivt. En Knosti skivtvätt är betydligt bättre. Du kan läsa om detta under rubriken Skivvård och skivtvätt.

Ska man vara riktigt krass så är det skivtvätt med uppsugning som gäller! Gå till en butik med skivtvätt och rengör skivorna om du inte själv har lust eller råd att köpa en egen.

En annan väg är att fösöka med så kallad "våt avspelning" där du spelar skivan i vätska vilket ger lägre friktion och därmed mindre knaster.

Här lite funderingar om uppkomsten av knaster och brus - i de flesta fall så är det ägaren till skivorna som är det stora problemet:

Scenario - du kommer hem  med ett loppisfynd - en LP som du äntligen fått tag i efter mycket letande. Den ser rätt ok ut när du kikar på den men när du lägger på pickupen så blir du ganska  moloken - den knastar väldigt mycket. Givetvis tänker du då: Typiskt, skivspåret är givetvis sönderspelat - det kunde man ju tänka sig...

Det är givetvis så att om själva spåret är förstört så hjälper ingenting.

Likaså om din pickupnål är sliten eller smutsig! Men då är det inte bara en speciell skiva som låter knastrig.

Det är inte alls lika vanligt att spåret är sönderslitet eller att pickupnålen är sliten som att det går att få till en riktigt hyfsat knasterfri avspelning genom att få bort all samlad, fasttorkad smuts även på loppisskivor.

Det vanliga är att man då kanske tar fram flaskan med skivtvättmedel eller skivtvättspray och sätter igång med en storrengöring. Man tänker då kanske inte på att skivspray endast är till för daglig vård - den är inte så bra för storrengöring.

Så efter en rejäl tvätt så är det dags att spela skivan igen. MEN det känns som att det blivit sämre... Då ökar känslan av besvikelse och resignation...

Det som troligen har hänt är att det upplösta smutsen har runnit ner i spåret och torkat fast där. Man har helt enkelt inte fått upp all smutsig tvättvätska utan man har endast flyttat på stora delar av smutsen - med lite otur från skivytan där den inte hörs så väl, ner till botten av skivspåret där den ger upphov till en massa knaster och elände.

Det ambitiösa tvättarbetet har alltså gjort ont värre, och nu finns det inte så mycket annat att göra än att verkligen tvätta skivan riktigt REN. Det finns en artikel om detta under rubriken Skivvård och skivtvätt. Och det enda riktigt effektiva sättet att få en skiva riktigt ordentligt ren är faktiskt en bra skivtvätt som suger upp allt smutsvatten. Det kan tom behövas flera omgångar i en sådan tvättmaskin för att lösa upp och få bort all smuts från skivspåren i de fall man lyckats med att få smutsen att rinna ner och torka fast i spåren. Jag vill t.o.m. vara så "elak" att påstå att dålig rengöring är största anledningen till att så många skivor knastrar...

Och tycker du inte att du har råd att köpa en riktig skivtvätt så ta med skivan till en skivbutik som har en bra skivtvätt, det är väl använda pengar i stället för att ha en ospelbar skiva som du bara retar dig på.

En bra skivtvätt är lika viktig som en bra skivspelare om man vill kunna njuta av sin skivskatt.