Tips & Fakta » Vinyl och 78 varv » Transport av skivspelare

Att tänka på vid transport av skivspelare

 

En skivspelare är ett precisionsinstrument och att mekaniskt spela av de små skivspåren kräver mycket känsliga apparater. Det finns alltså en hel del saker som är ömtåliga på en skivspelare och som man bör skydda extra under en transport, även i t ex bil. Här får du en kort lista att använda om du ska förflytta din skivspelare.

  • Vad du ska tänka på redan vid mycket korta transporter - t ex mellan två hyllor i hemmet. De gäller givetvis också då du ska transportera spelaren i en vanlig personbil.

Observera att det är omöjligt att täcka in alla tänkbara fall av skivspelare - du måste anpassa nedanstående efter just din spelare!

 

Korta förflyttningar i hemmet eller med personbil

  1. Skydda pickupnålen - sätt på nålskyddet

    Du bör ha pickupskyddet monterat för säkerhets skull. Bra att ha även i samband med städning %u2013 många nålar rivs av/böjs av en dammtrasa. Sätt alltså gärna på det efter avslutad spelning och flytta aldrig på en spelare med oskyddad nål.

  2. Fäst tonarmen

    Fäst tonarmen i sin hållare på lämpligt sätt. En bit ståltråd eller en rätt placerad gummisnodd kan förhindra att tonarmen ger sig ut på vift vid förflyttning. Vissa tonarmar har en fast monterad låsanordning men ibland kan även sådana konstruktioner behöva förstärkning för att klara förflyttningar.

  3. Var rädd om tonarmslagret - ta bort motvikten

    Tonarmslagret är en av spelarens allra känsligaste delar. Förutom att fästa tonarmen i sitt stöd ska du alltså ta av motvikten om det går. Stötar kan göra att lagren i tonarmen skadas av tyngden i motvikten även vid relativt måttliga förflyttningar.

  4. Skydda tallrikslagret - lyft av tallriken

    Ta alltid av skivtallriken då du flyttar spelaren - även vid mycket korta förflyttningar! Ofta är tallriken tung men även en lätt tallrik kan skada det känsliga lagret vid en stöt mot spelaren. Se också till att det inte faller ner smuts i det öppna lagret.

    I vissa fall går det att skjuta in pappskivor under tallriken så att tallriken vilar på pappskivorna i stället för på lagret. Ett tips är då att göra urklipp i pappskivorna för centrumaxeln så att det går lätt att skjuta in skivorna under tallriken.

  5. Lås chassi/fjädring

    Många (men inte alla!) spelare har någon form av fjädring. I många fall är det lämpligt att fixera fjädringen - framför allt vid lite längre transporter. Här finns lika många olika varianter av fixeringsanordningar som det finns skivspelare! Ofta är det skruvar som ska skruvas upp eller ner - i vissa fall finns det hål i chassit för montering av lösa träskruvar som pressar chassit mot lådan. Konsulera alltså spelarens bruksanvisning för information.

    Om inte annat så kan man använda pappskivor/pappremsor för att fixera chasit i lådan.

Ovanstående tips borde man alltid ta hänsyn till även då man flyttar spelaren i hemmet. I praktiken blir det kanske inte alltid så... MEN om du inte är försiktig då du tex flyttar spelaren hem till kompisen i den egna bilen så skyll inte på mig om du står med en förstörd tonarm eller ett skadat tallrikslager.

 

 

Skicka spelaren med post

Låt oss först bara konstatera att om du inte har originalembalage har du rätt mycket jobb framför dig att få till en packning som håller kravet från t ex Posten för att lämna ersättning för skadat gods. I princip ska paketet tåla att ramla ner från ca 1 m höjd eftersom det är så de gör då de sorterar paketen. Det ser ut ungefär som på flyget där du säkert har sett hur din väska dunsar runt på transportbandet.

I princip kommer du uppleva följande konversation då du kommer till Posten för att reklamera:

Du: "Jag vill ha betalt för en trasig skivspelare".
Posten: "Hmm - har den gått sönder i transporten?"
Du: "Javisst titta på den hur det ser ut..."
Posten: "Ja det blir ingen ersättning!"
Du: "Men varför inte det? Den har gått sönder i transporten?"
Posten: "Ja just det - den har ju gått sönder i transporten så då kan den inte ha varit ordentligt packad för då hade den inte gått sönder! Den ska vara packad så den tål att transporteras."
Du: "Men...:"
Posten: "Ja - hade den varit ordentligt packad så hade den ju inte gått sönder! Den har gått sönder så alltså var den inte ordentligt packad!"

I verkligheten kommer det ta ett par månader mellan att du lämnar in en skaderapport och tills du får beskedet om att du inte får nån ersättning så jag har komprimerat berättelsen kraftigt. Men du ska ha klart för dig att ersättning lämnas i princip endast för försvunnet paket - ytterligt sällan för skadat gods.

Läs alltså Postens regler för hur man packar paket. Finns på www.posten.se

I princip ska du använda dubbla kartonger med minst 10 cm mellan kartongerna. I utrymmet däremellan kan du använda t ex hörnskydd i frigolit eller liknande. Papper eller tyg är direkt olämpligt! Innerkartongen måste vara fixerad i den yttrekartongen. Skivspelaren ska vara fixerad ordentligt i den inre kartongen. Dvs du måste skaffa fram en innerkartong som är endast obetydligt större än själva spelaren.

Plastlocket måste skickas i egen kartong precis lika stor som locket. Den kan sedan placeras i ytterkartongen tillsammans med skivspelaren i sin innerkartong. Om du skickar locket fastsatt på spelaren så är sannolikheten mycket stor (nära 100%!) att locket är spräckt då det kommer fram!

Dessutom måste du självklart noga hantera punkterna 1-5 ovan.

Som du själv förstår innebär detta att det är ett rent äventyr att försöka skicka skivspelare på posten utan originalembalage eller åtminstone ordentlig packteknik.