Tips & Fakta » Teknik » Kablar » Signalkablar

Signalkablar

 

Signalkablar eller som de ibland kallas interconnectkablar finns det många synpunkter på. Många anser att de måste vara skärmade på grund av alla störningar som finns runt anläggningen - inte minst i form av radiovågor. Kopplingskabeln fungerar helt enkelt som antenn.

Svaret på frågan: "Tror du jag har några problem med radiostörningar?" brukar besvaras med: "Kan du lyssna på radio i det rum där du har din stereo? I så fall har du radiosignaler i rummet = potentionella problem."

En annan fråga är huruvida man kan undvika dessa störningar på annat sätt än med skärm. Jag tycker ofta att skärmade kablar vinner på att bli av med skärmen. Problemen med skärmen är i mina anläggningar oftast mindre än problemen med radiostörningar. I synnerhet om jag flätar kabeln.

En intressant iakttagelse är att det i vissa anläggningar funkar bättre med vissa kablar medan andra låter bättre i en annan anläggning. Det går alltså inte att med bestämdhet säga att en viss kabel alltid låter bättre än en annan i alla anläggningar. Därför behöver man kanske också byta kablar när man gör om anläggningen radikalt.

I avsnittet om min anläggning under Josefs sidor så kan du läsa om vilka kablar jag för tillfället använder - det kan alltså variera över tid.

Om du gillar att göra experiment så är att fläta kablarna ett av de säkraste tipsen vad gäller att få bättre ljud. Ofta blir en bra kabel ännu bättre om du flätar ledarna. Detta kräver givetvis att du slaktar kabeln så jag rekommenderar det inte i de fall du sitter med en mycket dyrbar kabel - det är ju inte helt säkert att just den kabeln blir bättre... Dessutom behöver du 4 ledare så du kan behöva dubbel längd.

Men annars är alltså flätad kabel ofta riktigt bra. Ett undantag är då signalstyrkan är så låg att man får problem med brum. Det gäller alltså oftast signaler mellan pickup och förförstärkare. Där kan man bli tvungen att skärma kabeln. Men förvånansvärt ofta klarar man sig mycket bra på linjenivå med en flätad kabel eftersom den är relativt okänslig för yttre störningar.

Följande parametrar verkar vara viktiga:

  • Material:
    Koppar
    är ett trevligt material och där verkar det vara så att det blir bättre ju renare koppar man använder. PCOCC ger tex oftast mycket bra ljud.

    Silver är också ofta använt i kablar. Kan ge helt underbart ljud med rik och luftig diskant och fast och djup bas. I vissa fall funkar det dock inte alls utan blir i stället ljust och basfattigt. Det är alltså plats för test hur det är i just din anläggning.

    Försilvrad koppar ger ofta ett glittrigt och ljust ljud som kan vara oharmoniskt och jopbbigt. Försiktighet tillrådes, men ibland kan det funka bra.

    Blandade metaller. Det finns tillskyndare av många olika blandningar där silver och guld ofta ingår. Dock har jag ännu inte hört någon sådan kabel som blir lika harmonisk som en kabel i t ex ren koppar eller rent silver. De guld och silverkablar jag hört har lämnat mig helt oberörd - inget habegär alls... Men som sagt - det kan bero på anläggningen. För många år sedan fanns det en kabel från Isoda som innehöll en massa olika metaller - den var riktigt bra på sin tid.

  • Isolering:

    Helst vill jag ha luft :-). Men det är ju lite svårt - blir lätt kortslutning. Så det får bli tex bomull i stället. Innehåller mycket luft.

    Det finns också vissa plaster som kan fungera. PE och teflon tillhör de bättre.

  • Akustisk dämpning:

    Även signalkablar verkar vara känsliga för vibrationer dvs akustisk återkoppling. En mekaniskt stabil kabel ger oftast bättre ljud än en lös och sladdrig. Kanske är det en av de saker som gör att en flätad kabel funkar så bra. Den blir mera mekaniskt stabil än en tvinnad tex.

    Seriösa kabeltillverkare - bland annat Furutech - lägger stor vikt vid dämpning av ledarna.

Du hittar beskrivning på gör det själv-kabel i kabelavsnittet under Tips.