Tips & Fakta » Tips » Kabeltips » Signalkabel

Signalkablar

 

En billig gör det själv-kabel

Efter att ha läst en hel del om olika kabeltillverkares och guldörons teorier samt lyssnat och jämfört en massa kablar så har jag kommit fram till att kopplingskabel gärna kan vara mycket tunn. I vissa fall väldigt tunn.

tunn flätad kabelJag har gjort mycket lyckade experiment med flätad 0,1mm polyuretanlackad koppartråd. Den är suveränt billig men lite svårt att fläta eftersom den är så tunn. Nedan ser du en färdig sådan signalkabel med Bullet-kontakter som på den tiden var det som var mest inne. Dessa kablar, som jag kallade "Spider" eftersom de var så tunna, lät mycket bra och slog på sin tid ut mångdubbelt dyrare kablar.

Den har givetvis rätt högt motstånd - flera ohms resistans på ca 2m men det verkar inte spela någon roll.

Det viktiga är att den inte ställer till det olika i olika frekvenser. Transparens och renhet är mycket bra och priset är ju i princip "gratis".


Flätad silvertråd med bomullsisolering

Jag har också flätat kabel av bomullsisolerad silverkabel. Den låter ännu bättre än ovanstående men är också dyrare. Den låter i vissa anläggningar helt fantastiskt bra medan den i andra kan bli väl ljus. Där den funkar är den super! Material finns att köpa i Shoppen

Det finns också en hel del att läsa om kablar i Teknik-avsnittet här på hemsidan.

Färdigflätad kabel av 0,5mm silvertråd i 1,3mm bomullsstrumpa.