Tips & Fakta » Tips » Kabeltips » Montering av kabelstrumpa

Montering av Kabelstrumpa

Av Andreas Svalander

 

Vi får ofta frågor om hur man får fast kabelstrumpan på kablarna på ett enkelt och snyggt sätt. Det finns några olika sätt att göra det på.

Kabelstrumporna är flätade av trådar av PET, hur många trådar som flätats beror på strumans storlek. Stumporna kan expanderas genom att man trycker ihop stumpan och det är något som underlättar monteringen. För att strumporna inte skall splittra sig i kanterna kapar vi dem med värmekniv och därför smälter kanten ihop och för att kunna expandera strumpan måste man dra isär öppningen eller klippa av den ihopsmälta biten.

 

Fixera kabelstrumpa med tejp

Det enklaste sättet att förankra kabelstrumpan är att tejpa fast den med ett par varv eltejp. Funktionellt så funkar det ofta bra men det ser i de flesta fall inte så roligt ut.

 

Fixera kabelstrumpa med krympslang

Att lägga en liten bit krympslang runt strumpans ände är nästan lika enkelt som tejp och ser betydligt mer arbetat ut. Krympslangen placeras så att strumpans ände hamnar ungefär mitt på krympslangen så att den greppar både i kabeln och kabelstrumpan. För att få till en bra förankring bör slangens längd vara mellan 25-40 mm (längre för gröver kabel) och krympslangens diameter inte vara för stor.

*** TIPS***
Om krympslangen kommer nära sin maximala krympning när den sitter på kabeln så kommer den hålla strumpan sämre, välj i så fall en mindre krympslang eller en slang med större krympförmåga.


Fixera kabelstrumpa med värme

Kabel med fastvärmd kabelstrumpa En av de bästa sätten att förankra kabelstrumpan är genom att använda värme och smälta fast strumpan i kabelns mantel. Detta gör det möjligt att montera kabelstrumpan mycket tight på kabeln tackvare den permanenta förankringen. En annan fördel är att man inte tillför något material, utan diametern hos den färdigmonterade kabeln med kabelstrumpa är försummbart större är kabelns ursprungliga diameter.

Hemligheten bakom fixering med värme är en bit transparent krympslang. Kabelstrumpan smälter och kryperhelt okontrollerat ihop till en boll redan vid 220°C. Krympslangen isolerar kabelstrumpan så att den smälter kontrollerat och dessutom krymper den ihop och pressar in kabelstrumpan i kabelns smälta mantel.

Du kan använda vilken varmluftpistol du vill men arbetet blir mycket enklare och mer kontrollerat om den har ett munstycke som samlar luften till en mindre stråle och om varmluftpistolen har temperaturinställning.

Gör så här

1.

Kabel med påträdd kabelstrumpa

Förbered din kabel genom att skala av manteln så långt som krävs vid termineringen. Trä på kabelstrumpan på kabeln och passa in den på mantelns kant.

 

2.

Trä på en bit tranparent krympslang. Den kan läggas kant i kant med manteln och strumpan eller så kan den sticka fram och skydda ledarna. På en tunn kabel brukar en bit på 4-5 cm vara lagom medan man behöver en lite längre bit på 7-8 cm till en grövre kabel.

 

3.

Kabel med kabelstrumpa och krympslang

Värm krympslangen så att den greppar kabeln och strumpan. Du behöver inte krympa hela slangen utan det räcker att krympa krympslangen ett par cm från kanten, resten av den används bara som en värmesköld.

 

4.

Kabel med kabelstrumpa fastvärmd under krympslang

Ställ in varmluftpistolen på 360-400°C. Värm runt kabeln tills du ser att manteln börjar komma igenom strumpans fläta. Det tar en liten stund tills det börjar, men när det väl sätter igång går det ganska fort. Om man överdriver tiden man värmer kabeln riskerar man bara att skada kabelns egenskaper, så sluta därför värma när det manteln spridit sig genom strumpan runt hela kabeln.

 

5.

Låt kabeln svalna någon minut och klipp sedan upp krympslangen och dra av den. Det brukar gå mycket lätt om man gör detta innan kabeln är helt kall. Låt sedan kabeln svalna helt innan du jobbar vidare med att montera konatkter.

 

*** TIPS ***
Ibland får krympslangen en skada när man klipper den som gör att den spricker när man börjar värma den. Ta i så fall bort den och börja om med en ny krympslang.

*** TIPS ***
Om du använder en varmluftspistol utan värmereglering så kan det bli mycket varmt och därför är det viktigt att hela tiden vrida på kabeln och noga följa vad som händer innanför krympslangen.


Kapa kabelstrumpan med hjälp av värme

När man monterat strumpan i kabelns ena ände är det vitktigt att sträcka den längs kabeln så att den sitter si tight som det bara går. Det är ett litet problem att kapa strumpan i perfekt längd eftersom man aldrig riktigt kan veta hur mycket den kommer krympa när man stoppar i kabeln. Även här är lösningen lite transparent krympslang och en varmluftspistol.

Gör så här
1.

Kabel förberedd för kapning med värmeFör att få dit kabelstrumpan så tight som möjligt på kabeln är det viktigt att strumpan sträcks ut längs kabeln. Det enklaste sättet att göra detta är att med handen greppa runt kabeln i den fixerade änden och dra handen längs kabeln.

När strumpan är utsträckt trär man på en bit transparent krympslang på kabeln. Krympslangen skall ligga kant i kant med kabelns mantel under strumpan. På en tunn kabel brukar en bit på 4-5 cm vara lagom medan man behöver en lite längre bit på 7-8 cm till en grövre kabel.

Krymp fast 2-3 cm av krympslangen så att den håller kabelstrumpan på plats.

 

2.

Kabelstrumpan har smälts avVärm kabelstrumpan med varmluftpistol vid sidan om krympslangen. Ställ om möjligt in temperaturen till ca 250-300°C.

Kabelstrumpan kommer nästan genast börja smälta och dra ihop sig. Vrid på kabeln så att strumpan smälter runt om och dra sedan bort överskottet.

 

3.

Kabel med kabelstrumpa kapadKabelstrumpan är kapad till optimal längd och nu kan man gå vidare till att fixera den med värme genom att höja temperaturen på varmluftspistolen och fortsätta värma kabeln.