Tips & Fakta » Teknik » Kablar » Högtalarkabel

Högtalarkabel

Av Josef Svalander

 

Numera kan högtalarkablar ibland kosta mer än ett par riktigt bra högtalare. Man kan fråga sej om detta kan vara vettigt. En högtalarkabel skall ju endast överföra slutstegets signal till högtalarna. Man kan tycka att detta inte skulle vara så svårt att kablarna behöver kosta 30 000 kr eller 300 000 kr per par.

Vissa slutsteg kan vara känsliga för induktiva eller kapacitiva kablar. Olämpliga kablar kan få känsliga slutsteg att bokstavligen gå i spinn, dvs börja självsvänga. I värsta fall på ett sådant sätt att hela slutsteget  går upp i rök. Detta är givetvis en konstruktionsmiss i slutsteget men ändå inte helt ovanligt. Vissa slutstegstillverkare har till och med som försäljningsargument att förstärkaren klarar att förstärka upp i GHz-området. En högkapacitiv kabel på ett sådant slutsteg kan bli katastrof eller resultatet kan åtminstone låta rejält illa. Och detta fenomen har inget som helst samband med priset på kabeln - snarare verkar det som om ett högre pris ibland ger en kabel med svårare egenskaper.

En del av problemen löser man bättre eller åtminstone billigare med en konjugatlänk än med en superkabel. Och hur vattenslangliknande kablar som bildar en induktiv slinga på vardagsrumsgolvet över huvud taget kan säljas som kompetenta högtalarkablar övergår mitt förstånd.

Låg kapacitans, låg induktans, låg mikrofoni samt tillräckligt låg resistans är de parametrar som enligt mitt förmenande är de viktiga. Till detta kommer att man måste välja bra isolationsmaterial med låga förluster samt att materialet i ledarna måste vara bra.

Som budgetkabel kan man fläta en tillräckligt tjock enkelledare samt förse den med en lämplig konjugatlänk i högtalarändan (för att inte sparka tillbaka högfrekventa signaler som studsar tillbaka till förstärkaren på grund av högtalarens olinjära impedanskurva). Då har du löst problemet. I alla fall tillräckligt bra för att du skall kunna använda resten av pengarna till att köpa god musik att lyssna på. Dyr är inte alltid bra och vissa argument som används av kabeltillverkare är faktiskt rent skrattretande.

Med detta sagt så är det ändå trots allt så att det finns högtalarkablar (både billiga och dyra) som kan ge din anläggning ett lyft lika väl som det finns högtalarkablar som, oavsett pris, kan bli en ren katastrof i din anläggning.

Om du nu vill köpa lite dyrare kablar, hur ska du då veta vad som är prisvärt och vad som därmed kommer funka bra i din egen anläggning? Det finns enligt mitt sätt att se det endast ett sätt - ATT LYSSNA SJÄLV. Tester kan ge en viss vägledning. Materialval kan ge en viss vägledning men inget går upp mot att lyssna själv.