Inkl. moms |   Exkl. moms
Facebook Följ oss på Facebook
Shoppen » Ljudförbättring » Rumsresonatorer

Rumsresonatorer

Det händer ganska ofta när vi tittar på nya produkter att vi blir presenterade för produkter som vi helt enkelt inte tror att det finns en marknad för, som vi inte tror att vi är rätt försäljningskanal för eller som vi helt enkelt inte tror kan fungera. I de flesta fallen går vi bara vidare och funderar inte mer på det, men ibland stannar produkten kvar i medvetandet och man tänker "kanske kan den ändå fungera..." Precis så här var det med rumsresonatorerna från High End Novum.

I flera år hade vi tittat på dem och fått dem förklarade vid High End-mässan i München och till slut bestämde vi oss för att låna en PMR Premium Mk II och under två veckor prova den i olika anläggningar. Vi ville egentligen bara stilla vår nyfikenhet och sedan skicka tillbaka resonatorn, men det blev inte riktigt så.

Funktion
När det spelas musik i ett rum får ljudvågorna en resonator i rummet att börja vibrera och sända ut en specifik ton. Tonens intensitet beror på hur resonatorn vibrerar och tonen är sällan hörbar. Tonens resonansspektra är helt beroende på resonatorns material, form och storlek.

Passive Multi-vocal Resonator, eller PMR är en högvibrerande resonator som genom materialval, form och storlek har designats för att så bra som det bara är möjligt producera flerstämmiga övertoner. Dessa harmonier uppfattas mycket trevliga och melodiösa av örat.

Ljudet
Det vi upplevde när vi testade PMR Premium Mk II i flera anläggningar var att den städade upp ljudet, separerade instrument från varann, skapade en större rymd i rummet och gav musiken mer spelglädje.

Rumsplacering
Man kan placera sin PMR på olika positioner i rummet och det ger lite olika resultat. Vilken position man skall välja är helt beroende på vad som fungerar bäst i rummet och vad man gillar bäst. Det vanligaste är att man placerar den centrerat mellan högtalarna och riktad mot lyssningsplatsen. En alternativ placering är snett bakom lysningsplatsen och riktad mot de lyssnande. I båda fallen skall den monteras i ungefärlig öronhöjd.

Tillverkning - Material
PMR gjuts i klockbrons, som tack vare sin klang sedan länge har använts för att gjuta alla möjliga typer av klockor såsom skeppsklockor, vällingklockor och kyrkklockor. Idag används klockbrons främst för att tillverka cymbaler av högsta kvalitet.

Gjutningen görs med hjälp av sandformar på ungefär samma sätt som man gjuter kyrkklockor. Det är en tidskrävande process och på grund av PMRs komplexa form och höga krav på materialets vibrationsegenskaper så kan processen inte automatiseras utan måste göras på ett hantverksmässigt sätt. PMR gjuts i Tyskland i samarbete med Christoph Oester. www.atelier-oester.de

PMR i Pressen
Många utländska tidningar har testat och skrivit om PMR, vi har tagit med ett par här.
Stereophile.com, Maj - 2012 (PDF 3535 kB) 
Stereotimes, Januari - 2012 (PDF 1320 kB)

Mätningar
Den tyska tidningen LP Magazine gjorde i nummer 4, 2013 ett test av PMR där man även gjorde mätningar av hur den påverkar rummet.
Ladda ned mätdatan här (PDF 1693 Kb)

 

Provlyssna en PMR i din hemmiljö
På samma sätt som vi hade svårt att tro att PMR skulle kunna tillföra något positivt för ljudet i vårt lyssningsrum så tycker vi inte att du skall ta vårt ord för att det kommer fungera hos dig. Vi tycker därför att du skall anta vårt erbjudande och låna hem en PMR Premium Mk II och under en vecka höra vad den kan göra för ditt ljud.

Skicka en intresseanmälan via e-mail till info@svalander.se så återkommer vi till dig med aktuell tillgång på demoresonatorer och övrig information. Ingen kan berätta för dig vad en PMR kommer göra för ljudet i ditt rum, det måste du uppleva själv!

Dela upp betalningen på ditt köp!
Du kan enkelt dela upp betalningen för din rumsresonator.
Välj PayEx Delbetala som betalsätt i kassan.

high_end_novum.jpg pmr_x2_med_oskärpa.jpg PMR Premium Mk II i bakgrunden och PMR Initium i förgrunden pmr_sne_utan_skugga.jpg PMR Premium Mk II pmr_liten sne.jpg PMR Initium pmr_lyssningsrummet.jpg PMR Premium Mk II på plats i vårt lyssningsrum
|
Sortera: Rumsresonatorer