Tips & Fakta » Tips » Högtalartips » Stabilisera magneten

Stabilisera magneterna på dina högtalarelement

Av Josef Svalander

 

Varför?


De allra flesta högtalarelement har en relativt enkel hopfästning av magnet och elementkorg. Även om det ser kraftigt ut kan du ofta känna, till och med med handen, att magneten går att röra något. Tro mig - det hörs! Om magneten inte sitter helt stabilt så får du ett varierande magnetfält för spolen att jobba i.

Det är extremt viktigt att magnetfältet under inga som helst omständigheter varierar när du spelar musik. Jag har gjort nedanstående fix på både billiga och dyra högtalare, de dyraste var min egna IS 8-15 som kostar ca 200 000 kr. De har extremt välbyggda element även om de kan se enkla ut. Skillnaden blev inte bara hörbar - den blev mycket stor.

Du kan läsa mera om vad jag har utsatt dessa högtalare för i avsnittet om min anläggning. Då ska du veta att IS 8-15 är en av de bästa och mest välbyggda högtalare jag sett/hört även om ytfinnishen ibland kan lämna mera att önska.

 

Vad göra?


Vad det handlar om är att försöka få elementkorgarna att hålla ihop med magneten under alla omständigheter och ljudtryck. Jag har fått bäst resultat genom att "limma" ihop magnet och korg med Plastic Padding av den typ som man använder vid lagning av bilar. Jag har valt den lite elastiska typen i blå burk . Jag ville inte råka ut för att den stenhårda typen i röd burk kanske skulle utsättas för så stora påkänningar och vibrationer att den helt enkelt skulle sprätta loss eftersom den blir stenhård och inte ger efter ett dugg.

Vi har testat olika material för att limma ihop korgen och elementet men detta är det bästa hittills. Du ser dessa lager av grå Plastic Padding runt själva magneten på bilderna nedan.

Den vita modelleran är till för att minska resonanserna i elementkorgarna. Det kan du läsa mera om i avsnittet "dämpa elementkorgarna".

 

dämpat baselement dämpat mellanregister