Tips & Fakta » Tips » Högtalartips » Dämpa dina lådor

Dämpa dina högtalarlådor

Av Josef Svalander

 

Vet du hur dina lådor i högtalarna påverkar ljudet från din anläggning? Här får du veta lite mer om olika sätt att dämpa lådor och varför jag tycker man ska ta sig den tiden.


Varför dämpa lådan?


Från en högtalarlåda hör du oftast lådans ljud samtidigt som högtalarelementets eget ljud och det är aldrig bra. Det är helst bara ljudet från själva högtalarelementet som ska höras.

När lådan spelar med så blir inte ljudet lika rent som det skulle kunna bli. Lådan spelar med i sin egen lilla melodi och blandar sig med musiken. Det gäller dock att staga och stabilisera med förstånd. Varje stag kan ge upphov till egna fenomen och resultatet kan bli än värre än det var från början. Ett stag som sitter i spänn mellan tex två väggar i lådan innehåller egna spänningar och det ljudande resultatet kan bli riktigt dåligt.

Det tips du hittar nedan har jag hittills inte kunnat uppfatta några negativa resultat av.

 

Vad göra?


Det finns egentligen inte något riktigt heltäckande botemedel mot dessa resonanser. Vad det handlar om är att försöka få lådorna att inte lika lätt börja svänga med eller att sluta svänga så fort som möjligt. Det enklaste är att dämpa med olika typer av dämpmaterial. Det jag har testat själv är plastellina och bitumenmatta ("asfaltsmatta").

1. Smala bitar av lådan.
Lägg plastellina eller - som det också ofta kallas - modellera på alla ytor som har stora möjligheter att svänga med. Typexempel är på den smala del av baffeln som oftast finns mellan elementen. Mellan tex diskant och mellanregisterelement finns det ofta en smal remsa av högtalarlåda. Det är en svag punkt och en rejäl omgång av modelllera på insidan brukar göra susen. Just den delen av högtalarlådan kan ge upphov till en mängd biljud. Resultatet brukar bli en "upptorkad" och tydligare ljudbild med mindre resonanser.

2. Själva lådväggarna.
På stora släta ytor kan självhäftande bitumenmatta/asfaltsmatta fungera bra. Det är enklare att fästa än modellera men har å andra sidan inte alltid riktigt samma effekt.

 

plastellina

Modellera eller plastellina

som det egentligen heter, är ett suveränt material i audiosammanhang. Ta en klutt och släpp i golvet så hör du att det är svårt att hitta något som ger mindre ljud i från sig. Studsar inte - säger bara DUTT.

Till höger ser du en förpackning av den proffsvariant jag använder. Den kan värmas och därmed lättare formas än den du köper till barnen i leksaksaffären. Jag gillar också att den inte är röd och grön och gul och andra färger som sätter sig på fingrarna.

Bitumenmatta

kallas även asfaltsmatta eller blymatta. asfaltsmattaDenna är 4 mm tjock och mycket effektiv. Jag har här dämpat insidan av ett lock till en liten förstärkare. Man behöver egentligen inte så mycket matta som jag lagt på här - det blir betydande skillnad bara man sätter en liten bit mitt på plåten.

Observera att bitumenmatta inte kan användas där det blir ganska varmt - det självhäftande limmet släpper viket gör att mattan kan rasa ner. Bäst på plana ytor.