Tips & Fakta » Tips » Högtalartips » Delningsfilter

Modtips för högtalarfilter

Av Josef Svalander

 

Det vanligaste råd man får när det gäller högtalarfilter är att byta ut spolar och kondensatorer till dyrare typer. Det är klart att det kan förbättra ljudet men det finns även saker du kan göra nästan gratis och som ger minst lika stora förbättringar. Självklart kan du kombinera nedanstående tips med ett byte av komponenter när du i alla fall är igång.


OBS! Följande ska du inte ge dig på om du inte vet vad du gör. Kopplar du fel kan ditt slusteg eller dina högtalare gå sönder. Gör endast sådant som du är säker på att du förstår. Vi tar inget som helst ansvar för förstörda apparater eller brända fingrar etc. Du gör allt på egen risk!

 



Lyft ut filtren


De allra flesta komponenter är mikrofoniska - dvs fungerar som mikrofoner. En spole som vibrerar kan lämna ifrån sig mätbara spänningar. Detsamma gäller kondensatorer som inuti ju är spolar av folie. Effektmotstånd är ofta av trådtyp, dvs det är spolar av motståndstråd.

En högtalarkonstruktör jag känner brukade koppla in kondensatorer i stället för högtalare och sedan spela högt. Kondensatorn lät ju inte lika mycket som en högtalare men det gick definitivt att höra att kondensatorn skramlade i takt med signalen - dvs lindan av metallfolie vibrerade då du tillförde ström. Det innebär att du också kan göra tvärtom - dvs vibrera kondensatorn och få ut ström. Det är alltid möjligt att köra en generator som motor och tvärtom. Alltså ett klart bevis för att kondensatorer är mikrofoniska! Han valde sedan de kondensatorer som lät minst = var minst känsliga för akustisk återkoppling!

Observera att det är mycket olämpligt att du själv gör det testet om du inte är helt säker på att dina slutsteg tycker det är OK. Du kan bränna dina slutsteg! En stor kondensator tvärs över högtalarutgången kan innebära ren kortslutning = ett slutsteg som inte är avpassat för denna last kan brinna upp = dyrt!

Nåväl - om det nu är så att komponenterna lägger till signal till musiken om de vibrerar - är det då speciellt smart att sätta högtalarfiltren inuti en högtalarlåda där det definitivt är ett högt ljudtryck? Svaret är självklart nej, men det är praktiskt och billigt.

En relativt enkel åtgärd kan därför vara att helt enkelt lyfta ut högtalarfiltren ur högtalarlådan och placera dem på ett ställe där det inte vibrerar lika mycket. Vissa högtalartillverkare sätter filtren under högtalarlådan, andra på baksidan - dvs i de fall de inte monterats inuti vilket är det vanligaste. Självklart är det bättre att ha filtren på utsidan av högtalarlådan, men det kan vara ännu bättre att tillverka egna dämpade och kanske t o m lufttäta lådor till filtren och placera dessa utan kontakt med högtalarlådan.

Se då till att du inte använder plastlådor, trälådor "låter" bättre. Troligen mest beroende på att de är kraftigare och vibrerar mindre. Fyll gärna lådan med gullfiber eller annat dämp och montera dämpmatta eller modellera på insidan. Givetvis innebär detta att du måste förlänga alla kablar till högtalarelementen och kanske även göra vissa andra modifieringar. Men tro mig det är väl värt jobbet. Försök att undvika polskruvar och andra kontakter på vägen - den bästa kontakten är ingen kontakt alls.

Men eftersom det är lite pyssel och du inte får blanda ihop sladdarna och inte heller + och - så är mitt bestämda råd:

  1. Gör det inte om du är helt säker på vad du gör
  2. Rita upp hur det var kopplat innan du börjar

 

Ta bort eller förstärk kretskorten


Så gott som alla högtalare har delningsfilter där komponenterna är monterade på ett kretskort. Det är ett praktiskt och billigt sätt att bygga men om du nu lägger 25000 kr på högtalarkablar mellan förstärkare och högtalare så borde du intressera dig lite för vad som händer inuti högtalaren också. Det är ju samma signal som ska fram både utanför och inuti högtalaren på väg till högtalarlelementen.

Det är ju lite poppis att byta kablarna inuti högtalaren men det är lika vanligt att man glömmer bort delningsfiltret - och om du inte vill ha kretskortsfolie som högtalarkabel så vill du givetvis inte ha det i delningsfiltret heller.

Om du lyfter ut delningsfiltret och dessutom monterar om komponenterna enligt beskrivning nedan så är det inte mycket extra jobb att använda riktig kabel som förbinder de olika konponenterna. Använd samma kabel som du har som högtalarkabel. Men om du inte vill göra så stora ingrepp så kan du ändå förbättra genom att helt enkelt löda på kraftig kabel (gärna bitar av din högtalarkabel) på kretskortet mellan komponenterna. Du använder kretskortet som den monteringsplatta det redan är men förstärker kretskortsfolien med rejäl kabel så strömmen får lättare att komma fram.

Relativt enkelt och väl värt tiden om du bara vill pyssla lite och inte gå hela vägen.

 

Montera komponenterna rätt


Eftersom de flesta komponenter i ett högtalarfilter är spolar eller innehåller spolar (kondensatorer och trådlindade motstånd) så gäller det att göra rätt. Två spolar bredvid varandra = transformator = överföring av signal från ena spolen till den andra.

De flesta högtalartillverkare som tillverkar högtalare i rimliga prisklasser bryr sig inte om detta. Till och med B&W lär ha missat detta i en konstruktion en gång men ändrade det när man blivit uppmärksammad på problemet. Och jag kan garantera dig att detta fenomen inte är försumbart - det är ren elektronik och du kan t o m räkna fram hur mycket spänning du får ut från den ena spolen om du skickar ström genom den andra - det gör transformatortillverkare "hela dagarna". Och tro mig - det hörs om det är fel. Du kommer märka när du gör denna modifiering att du får ett betydligt exaktare och mera transient ljud. Och det bästa av allt - det är inte mumbo-jumbo - det är ren vetenskap. Det går att mäta.

Så här brukar spolar vara placerade på ett litet kretskort inuti högtalaren. På detta vis blir det enkelt att montera och du bygger samtidigt en mycket bra transformator (vilket INTE är önskvärt).

spolar1

Genom att placera spolarna i 90 graders vinkel mot varandra så minimerar du överhörningen mellan spolarna. Observera att du har tre olika plan - framåt bakåt (spolen till vänster), uppåt nedåt (spolen i mitten) samt höger-vänster (spolen till höger).
spolar2

Tänk dig att du har en axel genom spolens mitt - dvs det centrum som du lindat spolen kring. Tricket är att låta dessa axlar gå i 90 graders vinkel mot varandra och detta dessutom mitt i spolens höjd. Därför är mittspolen som du ser upplyft - på så vis får du minimal överhöring. Dessutom är det såklart självklart att du ska försöka placera spolarna så långt ifrån varandra som möjligt - bilden är endast till för att förtydliga hur de ska vara vridna i förhållande till varandra.
Överhöringen mellan spolarna avtar raskt med ökat avstånd = bra.

Här ser du ett utmärkt exempel på hur man ska göra - bilden är tagen på en mässa i London.

delningsfilter

 

Alla spolar är vridna i förhållande till varandra och placerade så långt ifrån varandra som det är praktiskt möjligt. Dessutom är alla kabeldragningar gjorda med kraftig tråd och lödda vid kopplingsbleck (bilden är klickbar). Att man använt sig av dyra specialspolar lindade av kopparfolie spelar inte någon roll i detta fall - här är det principen som ska visas.

Du kan också se att man behandlat alla kondensatorer som spolar - dvs de är alla vridna i förhållande till varandra och till spolarna förutom där kondensatorerna är parallell- eller seriekopplade med varandra. Dessutom ser den skarpögde att det helt saknas ljudförstörande motstånd! Det borde vara förbjudet att nivåjustera element med hjälp av motstånd i delningsfiltret - ändå är det ofta det enda (läs = billigaste) sättet om man inte har tillgång till specialelement som har rätt verkningsgrad. Men bra ljudmässigt är det inte!

Detta delningsfilter är bland det snyggaste och mest genomtänkta jag har sett.