Tips & Fakta » Tips » Högtalartips » Skruvtips

Omagnetiska skruvar i högtalare

Av Josef Svalander

 

I högtalarelement


Du som följt mina skriverier kanske kommer ihåg att jag bytte ut skruvarna i diskantelementen i mina OA52 mot mässingsskruv. Det funkar givetvis även i andra högtalarelement och jag har bytt även i mina IS-högtalare med hörbart gott resultat. Där blev det rostfritt som visade sig vara något bättre än mässing.

Vi pratar alltså om de småskruvar som håller samman diskantelementets olika delar. Frontplattan med själva domen brukar vara skruvad i magneten med fyra M4 skruvar av vanlig typ av magnetiskt stål. Byter man dessa skruvar mot omagnetiska så minskar distorsionen i elementet hörbart.

Man måste vara försiktig så man inte byter alla på en gång för då faller givetvis elementet isär och du lär inte få ihop det igen så att det blir i skick som nytt. Byt därför endast en skruv åt gången och se också till att de inte är för långa. Du riskerar då att du pressar isär magneten och bakplattan i elementet och då är det kört. Om du bara följer dessa små råd så är det ett enkelt och billigt sätt att få till bättre ljud från diskantelement som är skruvade samman.

Skruvar i rostfritt
I mina diskantelement sitter numera skruvar i rostfritt.