Tips & Fakta » Tips » Högtalartips » Dämpa elementkorgarna

Dämpa korgarna på dina högtalarelement

Av Josef Svalander

 

Varför ska man dämpa elementet?


Jag påstår att en odämpad elementkorg - en korg som ringer som en ringklocka då du knackar på den - alltid ger en biton till musiken.

Elementkorgar är oftast tillverkade i pressad plåt eller i något gjutgods. Det är oftast resonanta material. Faktum är att högtalare tillverkade med plastkorg i just detta avseende kan ge ett bättre resultat än korgar i stadig metall. Det är till och med så att enkla korgar i pressad plåt kan vara bättre än tjocka gjutna korgar som ibland dessutom är fyllda av materialspänningar och därmed har oförutsägbara resonanser som kan vara olika i olika exemplar av elementet.

Den resonans som finns i elementkorgen påverkar givetvis ljudet från högtalaren. Resonansen ger ett tillägg som blandar sig med musiken och ger sämre detaljskärpa än nödvändigt.

 

Vad göra?


Det finns egentligen som vanligt inte något riktigt heltäckande botemedel mot detta. Vad det handlar om är att försöka få elementkorgarna att att inte lika lätt börja svänga med. Det enklaste är att använda plastellina eller - som det också kallas - modellera. Den har den fördelen att den inte hårdnar, den kan formas efter ojämna ytor och den är synnerligen effektiv.

Tyvärr går det inte att få ett estetiskt tilltalande utseende men eftersom det är inuti högtalaren så gör det inte något. Du ser på nedanstående bilder att jag lagt på frikostigt med vit plastellina.

Du ser också lager av grå Plastic Padding runt själva magneten. Det är till för att stabilisera elementet och få magneten att inte röra sig. Det kan du läsa mera om i avsnittet "stabilisera magneten".

 

dämpat baselement

 

dämpad 15-tummare

 

plastellina

Modellera eller plastellina

som det egentligen heter, är ett suveränt material i audiosammanhang. Ta en klutt och släpp i golvet så hör du att det är svårt att hitta något som ger mindre ljud i från sig. Studsar inte - säger bara DUTT.

Till höger ser du en förpackning av den proffsvariant jag använder. Den kan värmas och därmed lättare formas än den du köper till barnen i leksaksaffären. Jag gillar också att den inte är röd och grön och gul och andra färger som sätter sig på fingrarna.