Tips & Fakta » Tips » Högtalartips » Spikes eller mjuka fötter?

Spikes eller mjuka fötter?

Av Josef Svalander

 

Det finns minst två skolor när det gäller fötter under högtalare och apparater. Den ena säger att man måste ställa apparaterna stabilt och stadigt och att spikes därför är enda sättet för att uppnå ett bra ljud. Mjuka fötter sägs ge ett mjukt och diffust ljud utan fokus och dynamik.

Den andra säger att spikes ger skrammel och distorsion och att mjuka fötter som isolerar apparaten eller högtalaren från underlaget är det enda rätta. Enligt den skolan ska allting stå lite "vingligt" - dvs när man knuffar på t ex högtalaren så ska den gunga med en frekvens på några Hertz. Dessutom finns det mängder med olika varianter av spikes/fötter som är mer eller mindre kombinationer av ovanstående.

HUR ska DU kunna veta vad som är bäst för just DIG?

Denna lilla sida kan ge dig lite fingervisningar - men som vanligt är det du själv som måste lyssna och avgöra vad som är rätt för just dig. Med nedanstående små trick kan du i alla fall få en fingervisning om vilken väg som verkar funka bäst för din anläggning och just dina problem utan att proven kostar skjortan.

 

 

Spikes


Spikes har fått en mycket stor beundrarskara. Man menar att spikes isolerar från underlaget genom att den smala spetsen inte kan överföra vibrationer från t ex golvet upp i högtalaren (och tvärtom) och att högtalaren står stadigt och inte kan sättas i rörelse av starka musiksignaler som annars "knuffar" högtalaren fram och tillbaka. Motståndarna menar att det är nys och att vibrationerna i stället fortplantas ner i golvet som därmed börjar svänga med och ger bummelbas. Ett stort golv som spelar bas är inte något som är roligt att lyssna på.

För att avgöra vad du själv tycker och vad som är rätt i ditt rum och till din högtalare eller annan apparat så kan du helt enkelt testa med ett par stora muttrar. För att testa principen behöver du nämligen inte svindyra specialspikes utan det räcker med något stabilt och hårt - ett par M10 muttrar eller liknande är perfekta för ändamålet.

Ta alltså tre sådana muttrar och placera under det som du vill testa (högtalare eller annan apparat) så att belastningen blir relativt lika. Givetvis måste eventuella originalfötter antingen tas bort eller hänga i luften. Sedan är det bara att lyssna och höra om det blev bättre eller sämre. Blev det bättre så kan det vara vettigt att gå vidare med specialvarianterna, blev det sämre så är du på fel väg.

 

Mjuka fötter


Mjuka fötter skall göra att vibrationer från underlaget inte kommer vidare upp i apparater eller högtalare. Inte heller ska vibrationer från t ex högtalare vidarebefordras ner i golvet. Många apparatbänkar bygger på denna princip. Motståndarna menar att det enda som händer är att ljudet blir mjukt o diffust och att t ex basen inte blir väldefinierad. Speciellt vid användande under högtalare.

Om du vill testa själv gäller det att hitta något mjukt och samtidigt fjädrande som du kan använda för din test. Jag har funnit att mycket mjuka radergummi kan fungera om du inte har några bitar Sorbothan liggande. Skär alltså till tre bitar av mjukt radergummi och placera under den apparat eller högtalare du vill testa. Placera dem under apparaten så att de får ungefär samma belastning. Testföremålet ska stå lite mjukt - ta gärna dubbla radergummibitar på höjden om det känns för stumt. Det ska vara lite svajigt och mjukt så att du verkligen får en isolering från underlaget.

Ja så var det bara att lyssna. Gillar du det? Det finns mängder med mjuka fötter från olika tillverkare - bara att shoppa.

En specialvariant är vanligt liggunderlag som du använder under sovsäcken. Ett par sådana bitar lagda på varandra tillskurna i samma storlek som högtalaren kan göra underverk. Placera dem under högtalaren - samma här - sjunker de ihop så att du inte kan vicka på högtalaren - lägg dit en bit till tills det känns mjukt och fint. Det är faktiskt en variant som är svårslagbar även med dyra fötter - kanske beroende på de resonansfenomen du kan läsa om nedan.

 

Mellan hårt och mjukt


En variant som jag funnit fungera mycket väl är kork. Det är både mjukt och fast och ger alltså en stabilt fundament som samtidigt är mjukt och inte överför alla vibrationer.

För att testa själv: Ja det är ju inte så svårt - skär till TRE korkbitar av t ex flaskkorkar (alkoholfria alternativ finns). och ställ apparaten på dem så att de blir ungefär lika belastade. Givetvis får inte eventuella befintliga fötter vara inblandade utan måste avlägsnas eller hänga i luften.

Gillar du denna variant så ska du kika på SSC-fötterna. De bygger på väv som fjädrar något. Det är det som fungerar bäst hittills i min egen anläggning.

 

Varför tre?


Varför är det så många tillverkare som anser att man alltid ska sträva efter att använda tre fötter eller spikes? Det beror helt enkelt på att det alltid blir helt stabilt med tre fötter. Har du någonsin råkat ut för en trebent pall som inte står stadigt? Fyra fötter är mycket svårt att få helt lika - oftast blir en fot mindre belastad eller mer belastad. Apparaten/högtalaren står helt enkelt inte lika stabilt.

Ibland är det i alla fall så att man måste använda 4 fötter eftersom allt annat blir mycket trassligt att få till. Och då finns ju inget annat att göra. Men kan man använda sig av tre fötter eller spikes och helst dessutom med ungefär lika belastning på vardera så är det klart att föredra.

 

Resonansutrymmen


Ett tweak som man kanske inte alltid tänker på är att dämpa alla dolda resonansutrymmen. I samband med höga fötter och spikes bildas det en hel del sådana. Man kan få bort en hel del oljud och därmed få bättre ljud genom att dämpa dessa resonanser.

Ett ställe som verkligen lönar sig att åtgärda är mellanrummet mellan golvet och högtalarens botten. Det bildas alltid ett sådant tomrum när man använder spikes.

Högtalarens botten strålar ut en hel del ljud. Det är är en av anledningarna till att man vill ha spikes eller mjuka fötter under högtalaren - för att bli av med överföringen mellan högtalarbotten och golvet. Det innebär alltså att undersidan strålar ut ljud i mellanrummet ner till golvet och sedan ut i rummet. Vik t ex en frottéhandduk och skjut in i mellanrummet bara för att testa.

När ansiktet efter ett tag återfått sin normala form (du kommer se ut som en fiollåda i ansiktet ett tag... ) så kan du ersätta handduken med något bättre. De liggunderlag som jag nämnde ovan kan vara en variant - de funkar ju dessutom som mjuka fötter och det bildas som sagt inte något tomt resonansutrymme mellan högtalaren och golvet.

Liknande förbättringar kan du få om du gör samma sak med utrymmet under förstärkare och skiv-/cd-spelare. Men största skillnaden brukar man få under högtalarna.

 

Slutsatser och sammanfattning


Det finns inte något säkert sätt att uppnå nirvana. Ibland är det spikes som gäller ibland är det mjuka fötter och ibland är det något mitt emellan.

Oftast är det dock en dålig idé att köra högtalarspikes på ett golv fullt av resonanser - det brukar bara innebära att du sätter golvet också i rörelse och golvbas är inte kul. I sådana lägen är det oftast betydligt bättre med mjuka fötter som isolerar från underlaget.

Mina Josephs feet utvecklades för att fungera under högtalare som stod i en källare på en heltäckningsmatta på en betongplatta vilande på marken. Dvs försök få igång den betongen om du kan. Spikarna gick igenom mattan och ner i betongen - det blev ett synnerligen stadigt fundament för högtalaren. Och med ett par handdukar under högtalarna blev ljudet super. Där är jag inte alls säker på att mjuka fötter skulle varit nirvana.

Dunka på ditt golv med handen eller hoppa på det. Låter det dunk dunk - då kan du ha problem med spikes. Börja testa med mjuka fötter. På golv som är helt stumma då du slår på dem är risken för resonanser mindre och det kan vara läge att kolla med spikes. Och detta gäller oavsett vad du har för ytbeläggning även om lösa trägolv av princip antagligen har fler problem med resonanser än en heltäckningsmatta om båda är lagda på stum cementplatta. Cementvalv brukar alltid ge problem med resonanser.

Står dina prylar på veka trähyllor som låter som tomma papplådor då du slår på dem - försök i första hand med mjuka isolatorer - din hylla kommer spela med och därmed överföra vibrationerna upp i apparaterna om du inte isolerar dem.

Har du byggt upp ett "cementaltare" av t ex murade tegelstenar - dvs du behöver en mindre atombomb för att få underlaget att vibrera - kolla vad som händer med spikes. Och i alla lägen kan det vara klokt att kolla vad som händer med halvmjuka fötter. De fungerar ofta både vid mjuka och hårda underlag.

Men det är bara att prova och lyssna - det är precis som med mat - smakar det illa så är det inte gott oavsett om du använt superråvaror. Använd öronen som "mätinstrument" - det är de som ska lyssna på resultatet. Och glöm inte att dämpa de tomma utrymmena under apparaten/högtalaren.

Lycka till!