Tips & Fakta » Tips » Skivspelartips » Mikrofonitest

Enkelt experiment för att kolla mikrofoni

Av Josef Svalander

 

Detta enkla experiment kan du göra för att påvisa mikrofoni i skivspelare eller annan audioutrustning.

Det som behövs är en villig medhjälpare, en förstärkare med hörlursutgång eller ännu hellre en separat hörlursförstärkare, lite långa kablar och en hörlur.

  1. Placera dig själv och hörlurarna i ett annat rum än resten av anläggningen. Du skall helst inte störas av högtalarljudet.
  2. Spela en glad låt på ganska hög volym på högtalarna och lyssna själv i hörlurarna.
  3. Be din kamrat, som sitter kvar i det rum där anläggningen står, att efter ett tag koppla bort högtalarna utan att ändra volymen på dina hörlurar.

Om du då får bättre ljud i dina lurar (vilket du till nästan 100 % kommer att få) kan det givetvis bero på att förstärkaren slipper högtalarlasten (det är bland annat därför det är bra med separata förstärkare för högtalare och hörlurar) eller att någon del i anläggningen är mikrofonisk. Fenomenet brukar vara volymberoende och öka med ökande volym. Omplacering av anläggningens olika delar kan minska eller öka fenomenet och olika apparater har olika mycket problem med detta.

Skivspelare och rörförstärkare är av naturliga skäl särskilt utsatta. Vid tillräckligt dålig upphängning eller placering av skivspelare kan pickupen till och med fara ur spåret. Detta är anledningen till att jag alltid om möjligt tynger ner audioapparater med tyngder, samt att jag placerar dem på avkopplande underlag. Det är också anledningen till att det säljs så många dyra och fantastiska ställ för ljudanläggningar.

Samma experiment kan givetvis genomföras även på andra apparater tex CD-spelare.