Tips & Fakta » Tips » Skivspelartips » Dämpa skivspelarlådan

Dämpa din skivspelarlåda

Av Josef Svalander

 

Återkopplingen mellan högtalarna och din skivspelare påverkar ljudet från din anläggning. Här får du veta lite mer om olika sätt att dämpa spelare och varför jag tycker man ska ta sig den tiden.


 

Varför dämpa lådan?


Högtalaren sätter luften i vibration. Vibrationerna träffar skivspelarlådan och med lite otur så kommer vibrationerna också att påverka pickupen = du får ut oljudet samtidigt som musiksignalen. Om du dämpar en odämpad skivspelarlåda så att den får mindre resonanser så får du också mindre problem med denna återkoppling mellan högtalare och pickup vilket brukar ge en betydande ljudförbättring.

 

Hur låter det - gör ett litet experiment


Det finns ett gammalt välkänt sätt att lyssna på denna påverkan. Du kan läsa om det under rubriken Mikrofonitest.

 

Lyssna efter oljud


För att avgöra vilka ytor som behöver åtgärdas kan du helt enkelt knacka på dem. Knacka t ex på lådan till din skivspelare. Troligen säger det "Klonk Klonk" eller kanske "pling pling". Vara hur det vill - allt annat än duff duff = du får ont i knogen men det hörs inga resonanser över huvud taget - är inte godkänt. Du ska kunna knacka på en apparatlåda och den ska hålla helt tyst. Detsamma gäller skivtallriken, men där gäller det givetvis att vara försiktig. Testen är avsedd att göras med avstängd förstärkare men du kan testa även under spelning på låg volym. Troligen kommer du då höra tydliga dunkningar via högtalaren då du knackar på skivspelarlådan. Var dock mycket försiktig då du gör detta!

Här gäller det alltså att försöka dämpa bort resonanserna. Det är bara att gå igenom hela spelaren och dämpa ställe efter ställe. Vinsten blir en ljudåtergivning med högre dynamik och ett mjukare och renare ljud med större musikalitet. Speciellt bra ytor för dämpning är topp- och bottenplåtar samt skivspelarens ram/låda. Dvs stora odämpade ytor. Där hörs skillnaderna oftast väldigt mycket.

Om du håller skivtallriken i ena handen och knackar på den med fingret kanske du blir förvånad över hur den ringer som en ringklocka. Det är givetvis inte bra men man måste vara försiktig när man behandlar just skivtallriken - mera om detta nedan.

 

Vad göra?


Det finns egentligen inte något riktigt heltäckande botemedel. En hel del fabrikanter har tagit hänsyn till problemet och använder till exempel material i skivtallriken som ger väldigt lite resonanser. Lådan kan vara stabilt och tungt uppbyggd så att den inte så lätt sätts i svängning etc. Men oftast finns det ändå vinster att göra med hjälp av lite egen aktivitet.

Det enklaste är att dämpa med olika typer av dämpmaterial. Du ser här nedan dämpning med bitumenmatta och plastellina men givetvis finns det även andra material som fungerar.

1. Skivspelarlådans sidor brukar må mycket väl av en rejäl dos av dämpmaterial på insidan. Använd gärna plastellina eller - som det också kallas - modellera. Den har den fördelen att den inte hårdnar, den kan formas efter ojämna ytor och den är synnerligen effektiv. Självklart kan även bitumenmatta fungera bra om ytorna är släta och hyfsat stora.

2. Topp-plattan och lådbotten dämpas ofta rätt lätt med självhäftande bitumenmatta/asfaltsmatta. Speciellt lådbotten brukar vara en stor bov i sammanhanget. Ofta består det bara av en bit masonit som fungerar som ett trumskinn. Du kan testa med att helt enkelt bara ta bort den och spela utan. Observera att du då kan sätta S- eller CE-märkning ur spel eftersom det kan finnas spänningsförande delar inuti lådan som nu blivit åtkomliga. Du måste alltså vara försiktig.

3. Locket. Här har vi en detalj som kan vara svår att åtgärda. Många plockar helt enkelt av locket medan de spelar. På andra skivspelare kan det räcka med att fälla ner locket under spelning.

Andra lägger en tjock bok eller annat på locket för att tynga ner det så det inte kan röra sig. Jag har ofta tyngt ner alla mina apparater med olika omagnetiska material. Ju tyngre desto bättre. Det måste dock avvägas med tanke på eventuella spikes eller mjuka fötter såklart. Se också upp för repor - locket brukar vara känsligt.

4. Mjuka fötter. Det finns mängder av olika fötter för att isolera apparaterna från stomburna vibrationer. Men dessa fötter av olika slag innebär inte att du kan strunta i att dämpa rena plåtytor inuti apparaterna. De hjälper bara för vibrationer som kommer från bänkar och golv - inte för sådana som kommer via luften. Så dämpmattor i apparaterna behöver du ändå.

Men testa gärna olika typer av fötter - de ger alla olika resultat. Ofta kan de dessutom ge oväntat bra resultat.

5. Skivtallriken bör man oftast låta vara ifred tyvärr. Problemen är flera. Inte minst att vad du än gör så tynger det oftast ner tallriken så att du kan få onödigt högt slitage på centrumlagret som är en av skivspelarens viktigaste delar. För högt slitage där och du får ofelbart ett malande ljud som går upp i pickupen och ger oljud i bakgrunden vid skivavspelning...

Ett annat problem är att en skivtallrik helst ska vara mycket välbalanserad. Dyrare skivspelare har balanserade tallrikar. Man balanserar dem på ungefär samma sätt som man balanserar bilhjul. Du kan ibland se urborrade hål på undersidan på en skivtallrik från en finare skivspelare. Om du lägger på tex plastellina, som ju går att värma (proffsleran) och hälla ner i tallriken på undersidan så är det sedan mycket svårt att få till en perfekt balans igen. Däremot så ger det synnerligen bra resonansdämpning.


plastellina

 

Modellera eller plastellina som det egentligen heter, är ett suveränt material i audiosammanhang. Ta en klutt och släpp i golvet så hör du att det är svårt att hitta något som ger mindre ljud i från sig. Studsar inte - säger bara DUTT.

Till höger ser du en förpackning av den proffsvariant jag använder. Den kan värmas och därmed lättare formas än den du köper till barnen i leksaksaffären. Jag gillar också att den inte är röd och grön och gul och andra färger som sätter sig på fingrarna.

 

Bitumenmatta asfaltsmattakallas även asfaltsmatta eller blymatta. Denna är 4 mm tjock och mycket effektiv. Jag har här dämpat insidan av ett lock till en liten förstärkare. Man behöver egentligen inte så mycket matta som jag lagt på här - det blir betydande skillnad bara man sätter en liten bit mitt på plåten.

Observera att bitumenmatta inte kan användas där det blir ganska varmt - det självhäftande limmet släpper viket gör att mattan kan rasa ner. Bäst på plana ytor.