Det finns egentligen inte något riktigt heltäckande botemedel mot detta. En hel del fabrikanter har tagit hänsyn till problemet och använder olika bikakemönster i kylflänsar och chassin för att minska problemen. Men även om du har en förstärkare eller annan apparat där fabrikanten inte har brytt sig så kan du med relativt enkla medel förbättra läget.
Vad det handlar om är att försöka få lådorna att inte lika lätt börja svänga med. Det enklaste är att dämpa med olika typer av dämpmaterial. Du ser här nedan dämpning med bitumenmatta, plastellina och tyngder i form av marmor, mässing mm.
1. Har du en yta som aldrig blir varm, använd plastellina eller - som det också kallas - modellera. Den har den fördelen att den inte hårdnar, den kan formas efter ojämna ytor och den är synnerligen effektiv. Den fungerar inte i förstärkarlådor som blir lite varma eftersom den mjuknar vid värme och alltså rinner av = ställer till det i dina lådor. Att ha en CD-spelare full med kletig plastellina är ingen hit. Däremot är den suverän i t ex högtalarlådor eller andra ställen där det är rumstemperatur.
2. Har du en slät yta som bara blir lite varm, använd självhäftande bitumenmatta/asfaltsmatta. Den fungerar inte heller då det är mycket varmt eftersom klistret då släpper och mattan ramlar ner i apparaten. Funkar dock mycket bra på bottenplåtar och i locket på t ex CD-spelare, förförstärkare etc som inte blir varma.
3. Tyng ner apparaten så den inte kan röra sig. Jag har tyngt ner alla mina apparater med olika omagnetiska material. Du kan enkelt testa genom att lägga en tjock tung bok på din CD-spelare så hör du direkt skillnaden. Ju tyngre desto bättre. Måste dock avvägas med tanke på eventuella spikes eller mjuka fötter såklart.
|
|
Här ser du hur jag har tyngt ner ett par av mina apparater i en tidigare anläggning med diverse koppar och mässingsbitar köpta billigt på metallvaruhuset. CD-spelaren till höger har dessutom dämpade marmorbitar underst (det ligger också bitumenmatta mellan marmorbitarna som annars ringer rätt illa).
Självklart är det lämpligt att göra det hela mera estetiskt tilltalande om man har prylarna i vardagsrummet. Jag har dock just nu möjlighet att ha prylarna placerade så att utseendet inte spelar någon roll. Och även om dessa bilder är på tidigare apparater gör jag fortfarande på samma sätt - även med t ex datorer och DAC:ar
|
4. Mjuka fötter eller spikes. Det finns mängder av olika fötter för att isolera apparaterna från stomburna vibrationer. Dessa produkter är värda en egen liten avdelning som jag hoppas kunna publicera nån gång. Men dessa fötter av olika slag innebär inte att du kan strunta i att dämpa rena plåtytor inuti apparaterna - de hjälper bara för vibrationer som kommer från bänkar och golv - inte för sådana som kommer via luften. Så dämpmattor i apparaterna behöver du ändå.
5. Dämpa på annat sätt.
Dämpa kylflänsarna på slutsteget. Som du ser av fotot har jag spänt fast två aluminiumprofiler i kylflänsarna - en över och en under. De sitter med hjälp av de tre långa skruvstagen du ser på bilden. Den övre profilen har gängade hål. Därmed slipper du mutter på översidan av profilen. Muttrar på undersidan spänner ihop profilerna som alltså sitter fast enbart med hjälp av de tre spännskruvarna.
Vad du däremot inte ser är de remsor av bitumenmatta som jag klämt mellan kylflänsen och aluminiumprofilerna på över och undersidan för att få flänsarna att hålla helt tyst. Profilerna är vinkelprofiler ca 10x10 mm breda så att de inte hindrar luftpassagen - det finns gott om plats för luften att passera mellan förstärkarlådan och aluminiumprofilerna. Man får vara mycket försiktig så att man inte täpper till luftströmmen så att förstärkaren överhettas.
Före modifieringen ringde flänsarna som ringklockor då man strök med nageln över dem. Det blev ett verkligt lyft att få bort det ljudet från musiken.
|