Tips & Fakta » Tips » Elektroniktips » Dämpa dina elektroniklådor

Dämpa dina elektroniklådor

Av Josef Svalander

 

Vet du hur dina ektroniklådor påverkar ljudet från din anläggning? Här får du veta lite mer om olika sätt att dämpa lådor och varför jag tycker man ska ta sig den tiden.


 

Varför dämpa lådan?


Den som en gång gjort sig besväret behöver inte läsa detta stycke - du vet redan hur stor inverkan det har. Jag påstår alltså att en odämpad elektroniklåda - en låda som ringer som en ringklocka då du knackar på den - alltid ger en biton till musiken. Det kan bero på flera saker:

Jag menar att de flesta elektriska komponenter är mikrofoniska. Det gäller såväl kondensatorer, motstånd som transistorer och IC-kretsar. Och elektronrör som på nytt är så populära är ofta synnerligen mikrofoniska. Knacka mycket försiktigt på ett elektronrör så hör du både direkt från röret och genom högtalaren ett plingande ljud.

För att detta ska spela någon roll så krävs det givetvis att det finns ljud i omgivningen som komponenten kan fånga upp. Och om du känner basen i bröstkorgen när du spelar högt så vet du att det finns gott om vibrationer i musiken, dvs hela grejen med en ljudanläggning är att skapa vibrationer som våra öron kan fånga upp och omvandla till musik.

Det trista är att dina apparater vibrerar lika bra som dina trumhinnor. Och om nu min tes är riktig så innebär det att alla dina komponenter i olika apparater vibrerar och avger små signaler som blandas med musiken. Frågan är om denna påverkan är tillräckligt stor för att man ska behöva bry sig om den.

 

Hur låter det - gör ett litet experiment


Det finns ett gammalt välkänt sätt att lyssna på denna påverkan. Du kan läsa om det på avdelningen med skivspelartips - finns under rubriken Mikrofonitest.

 

 

Vilka apparater påverkas?


Framför allt är det de som arbetar med vibrationer - dvs LP-spelare och i viss mån CD-spelare vars pickuper måste ha en opåverkad arbetsmiljö för att fungera väl. Men också förstärkare av olika slag och nätdelar till förstärkare och andra audioapparater påverkas - om än inte i lika hög grad.

Kör du rörförstärkare så vet du att det finns mängder av olika typer av dämpringar att sätta på rören för att motverka/minska denna oönskade effekt som är så klart hörbar just på rörförstärkare. De som under senare år fått bäst kritik är Tube Rings - du som provat dem vet att de fungerar helt suveränt och att du faktiskt får "en helt ny förstärkare" när du monterar dessa. Engelska tidskriften Hifi gör nästan inga tester av rörförstärkare nuförtiden utan att först montera Tube Rings.

Självklart har du problem med resonanser även i högtalarlådor och om detta finns ett helt eget avsnitt. Denna artikel handlar framför allt problem med apparatlådor.

 

 

Lyssna efter oljud


För att avgöra vilka ytor som behöver åtgärdas kan du helt enkelt knacka på dem. Ta t ex av locket på din CD-spelare och knacka på det när det hänger på ett finger. Troligen säger det "Klonk Klonk" eller kanske "pling pling". Vara hur det vill - allt annat än duff duff = du får ont i knogen men det hörs inga resonanser över huvud taget - är inte godkänt. Du ska kunna knacka på en apparatlåda och den ska hålla helt tyst. Detsamma gäller kylflänsar till slutsteg etc etc.

Här gäller det alltså att försöka dämpa bort resonanserna. Det är bara att gå igenom hela anläggningen och dämpa apparat efter apparat. Vinsten blir en anläggning med högre dynamik och ett mjukare och renare ljud med större musikalitet. Speciellt bra ytor för dämpning är topp- och bottenplåtar. Dvs stora odämpade plåtytor. Där hörs skillnaderna oftast väldigt mycket.

 

Vad göra?


Det finns egentligen inte något riktigt heltäckande botemedel mot detta. En hel del fabrikanter har tagit hänsyn till problemet och använder olika bikakemönster i kylflänsar och chassin för att minska problemen. Men även om du har en förstärkare eller annan apparat där fabrikanten inte har brytt sig så kan du med relativt enkla medel förbättra läget.

Vad det handlar om är att försöka få lådorna att inte lika lätt börja svänga med. Det enklaste är att dämpa med olika typer av dämpmaterial. Du ser här nedan dämpning med bitumenmatta, plastellina och tyngder i form av marmor, mässing mm.

1. Har du en yta som aldrig blir varm, använd plastellina eller - som det också kallas - modellera. Den har den fördelen att den inte hårdnar, den kan formas efter ojämna ytor och den är synnerligen effektiv. Den fungerar inte i förstärkarlådor som blir lite varma eftersom den mjuknar vid värme och alltså rinner av = ställer till det i dina lådor. Att ha en CD-spelare full med kletig plastellina är ingen hit. Däremot är den suverän i t ex högtalarlådor eller andra ställen där det är rumstemperatur.

2. Har du en slät yta som bara blir lite varm, använd självhäftande bitumenmatta/asfaltsmatta. Den fungerar inte heller då det är mycket varmt eftersom klistret då släpper och mattan ramlar ner i apparaten. Funkar dock mycket bra på bottenplåtar och i locket på t ex CD-spelare, förförstärkare etc som inte blir varma.

3. Tyng ner apparaten så den inte kan röra sig. Jag har tyngt ner alla mina apparater med olika omagnetiska material. Du kan enkelt testa genom att lägga en tjock tung bok på din CD-spelare så hör du direkt skillnaden. Ju tyngre desto bättre. Måste dock avvägas med tanke på eventuella spikes eller mjuka fötter såklart.

DAC CD-spelare

Här ser du hur jag har tyngt ner ett par av mina apparater i en tidigare anläggning med diverse koppar och mässingsbitar köpta billigt på metallvaruhuset. CD-spelaren till höger har dessutom dämpade marmorbitar underst (det ligger också bitumenmatta mellan marmorbitarna som annars ringer rätt illa).

Självklart är det lämpligt att göra det hela mera estetiskt tilltalande om man har prylarna i vardagsrummet. Jag har dock just nu möjlighet att ha prylarna placerade så att utseendet inte spelar någon roll. Och även om dessa bilder är på tidigare apparater gör jag fortfarande på samma sätt - även med t ex datorer och DAC:ar

4. Mjuka fötter eller spikes. Det finns mängder av olika fötter för att isolera apparaterna från stomburna vibrationer. Dessa produkter är värda en egen liten avdelning som jag hoppas kunna publicera nån gång. Men dessa fötter av olika slag innebär inte att du kan strunta i att dämpa rena plåtytor inuti apparaterna - de hjälper bara för vibrationer som kommer från bänkar och golv - inte för sådana som kommer via luften. Så dämpmattor i apparaterna behöver du ändå.

5. Dämpa på annat sätt.

SlutstegDämpa kylflänsarna på slutsteget. Som du ser av fotot har jag spänt fast två aluminiumprofiler i kylflänsarna - en över och en under. De sitter med hjälp av de tre långa skruvstagen du ser på bilden. Den övre profilen har gängade hål. Därmed slipper du mutter på översidan av profilen. Muttrar på undersidan spänner ihop profilerna som alltså sitter fast enbart med hjälp av de tre spännskruvarna.

Vad du däremot inte ser är de remsor av bitumenmatta som jag klämt mellan kylflänsen och aluminiumprofilerna på över och undersidan för att få flänsarna att hålla helt tyst. Profilerna är vinkelprofiler ca 10x10 mm breda så att de inte hindrar luftpassagen - det finns gott om plats för luften att passera mellan förstärkarlådan och aluminiumprofilerna. Man får vara mycket försiktig så att man inte täpper till luftströmmen så att förstärkaren överhettas.

Före modifieringen ringde flänsarna som ringklockor då man strök med nageln över dem. Det blev ett verkligt lyft att få bort det ljudet från musiken.

 

plastellina

Modellera eller plastellina

som det egentligen heter, är ett suveränt material i audiosammanhang. Ta en klutt och släpp i golvet så hör du att det är svårt att hitta något som ger mindre ljud i från sig. Studsar inte - säger bara DUTT.

Till höger ser du en förpackning av den proffsvariant jag använder. Den kan värmas och därmed lättare formas än den du köper till barnen i leksaksaffären. Jag gillar också att den inte är röd och grön och gul och andra färger som sätter sig på fingrarna.

Bitumenmatta

kallas även asfaltsmatta eller blymatta. asfaltsmattaDenna är 4 mm tjock och mycket effektiv. Jag har här dämpat insidan av ett lock till en liten förstärkare. Man behöver egentligen inte så mycket matta som jag lagt på här - det blir betydande skillnad bara man sätter en liten bit mitt på plåten.

Observera att bitumenmatta inte kan användas där det blir ganska varmt - det självhäftande limmet släpper viket gör att mattan kan rasa ner. Bäst på plana ytor.

 

Sammanfattning

Som en enkel sammanfattning kan alltså sägas att alla ytor i en ljudanläggning som inte är ordentligt dämpade skall dämpas. Där det går - kör plastellina. Där det inte funkar kör bitumenmatta.

Och var inte rädd att experimentera - det finns många sätt att ta sig till Rom.