Tips & Fakta » Tips » Elektroniktips » Nätdelar och transformatorer

Modifiera nätdelar och koppla transformatorer rätt

Av Josef Svalander

 

Nedanstående tips användes på egen risk. Observera att du kan ställa till det ordentligt om du inte vet vad du gör eller slarvar. Jag tar inget som helst ansvar för dylika "olyckor". Observera också att alla eventuella fabriksgarantier sätts ur spel vid genomförandet av tipsen.

Gör du rätt och är försiktig så uppnås dock synnerligen trevliga resultat och det är väl värt arbetet.

Nedanstående moddningar är universal och jag använder dem på alla typer av apparater. Såväl CD-spelare som slutsteg och andra förstärkare. Resultaten är oftast märkligt stora och kan sammanfattas som: tystare, tydligare, mer dynamik och behagligare ljud.
Kort sagt - Bättre.

 

Flytta ut transformatorerna


Det första jag gör när jag skall börja förbättra en inköpt apparat är att flytta ut nättransformatorn ur apparatlådan. Det är relativt enkelt i rörapparater och slutsteg men kan vara lite knepigare i små apparater med flera transformatorlindningar som t ex CD-spelare.

Transformatorn sätter du i en ny låda där du också kan placera nätbrunn och nätströmbrytare om du vill. Fördelen med detta är att du då blir av med all nätspänning i apparaten vilket verkar vara fördelaktigt ljudmässigt. Kan du även isolera transformatorn mekaniskt genom att hänga upp den i gummibussningar är detta att föredra.

Lådan skall vara av omagnetiskt material, t ex aluminium eller trä. Dämpa även ut lådan med någon vibrationsdämpande matta (t ex för bilbruk) eller på annat lämpligt sätt (läs mera i avsnittet dämpa dina elektroniklådor). Alla vibrationer i elektronikapparater synes försämra ljudet - även i tex nättransformatorer till slutsteg. Om du önskar kan du också flytta ut dioder och glättningskondensatorer men det kräver att du då låter orginalkondensatorerna sitta kvar och sätter nya i din nya nätdel. Vill du inte göra någon åverkan på den befintliga nätdelen så kan du oftast släppa på likspänning där du förut hade växelspänning. Om nätdelen är rätt bygd så tar de gamla likriktardioderna hand om polariteten och allt blir rätt.

Se dock till att du inte får för låg spänning efter de befintliga dioderna så att eventuella spänningsstabilisatorer saknar tillräcklig spänning för att kunna fungera. En vanlig spänningsstab behöver minst 3-4 volt för att kunna reglera väl - helst mer. Och dioder tar ner spänningen. I fabriksbyggda apparater har man också ofta små marginaler.

Du skall också se till att elektrolyten på utgången av både den gamla och den nya nätdelen är ordentligt stor. Ju större desto bättre. Jag har aldrig lyckat få till en så stor kondensator att en ökning inte har hörts tydligt. Så stor som lådan och plånboken tillåter alltså. Observera också att du skall koppla kondensatorn på rätt sätt. Se avsnittet om elektrolytkondensatorer. Glöm inte heller de andra tipsen som beskrivs här på hemsidan vad gäller dioder, småkondingar osv.

För att koppla in din nya nätdel till apparaten så behöver du ett par kontakter och en kabel. Själv har jag med gott resultat nu i vissa applikationer gått över till Speakon-honor i både aparat och nätdel samt en lös kabel med speakon-hane i båda ändar. Fördelen är att du får en beröringsskyddad kontakt som tål mycket ström. Nackdelen är att en inte ont anande person kan tro att det är en högtalarutgång. Och högtalare tål inte alltid det du då utsätter den för. Så varning alltså. Men kontakten måste givetvis tåla den spänning och den ström du utsätter den för. Och allra bäst är ett fast montage - dvs utan kontakter. Det är dock ibland synnerligen opraktiskt.

Som kabel använder jag den bästa kabel jag kan finna för ändamålet. Bra högtalarkabel eller nätkabel kan fungera bra.

DA-nätdel
Provisorisk nätdel till en DA-omvandlare.
nätdelar
Slutstegsnätdelar i högtalarlådor
från Hi-Fi Kit

Vill du göra en kontroll av utfallet innan du satsar på en ny låda etc så montera ut transformatorn och koppla in den provisoriskt med t ex nätkabel som kopplingskabel. Du måste givetvis vara noggrann så du kopplar rätt. Hör du då inte en skillnad som du tycker uppväger arbetet med en ny låda etc så är det ju bara att montera ihop det hela som det var från början.

Normalt sett får du dock en så stor skillnad i framför allt tystnad mellan tonerna så att all tveksamhet försvinner. I synnerhet om du också flyttar ut dioder och biffar ordentligt med elektrolyt före kopplingskabeln. Fast då vart det ju lite mer jobb förstås. Jag brukar ibland, som du ser på bilden, köra på en brädstump eller spånplattebit som monteringsplatta för att se hur stort det blir innan jag går och inhandlar den slutliga lådan som ju kostar en del pengar.

Ett litet tips - HiFiKit säljer färdiga högtalarlådor med oborrad front för några hundringar. Jag har använt sådana. Det blir alldeles utmärkta nätdelslådor av dom små varianterna (se bild med två staplade slutstegsnätdelar. Gummiupphängd trafo, dubbla diodbryggor och nätfilter). Betydligt snyggare än om jag skulle försökt få till något själv. Det är en sak att löda. En helt annan att snickra.

Sätt in större transformatorer


Det finns ingen apparat som tillverkas med så stor nättransformator att det inte blir bättre ljud om du byter till en större, dvs jag har aldrig råkat ut för någon kanske är bättre att säga.

Att byta den vanliga lilla transformatorn mot en betydligt större dito ger en förbluffande förbättring av den upplevda ljudkvalitén. Ta i så mycket din plånbok och din nya låda tillåter. 3-400VA till en skivspelare är inte att ta i och 1000 VA till ett slutsteg är helt OK.

Lämpligen gör du denna mod i samband med de andra på denna sida. Resultatet blir en "helt ny anläggning".

 

Vänd på transformatorlindningarna


Av någon för mig okänd anledning så låter apparater olika beroende på hur transformatorlindningarna är kopplade.

Skillnaderna är betydande på en bra anläggning. Fördelarna är detaljskärpa och dynamik. Ibland kan det också låta som om något var ur fas fastän högtalarna är rätt kopplade. Ju bättre anläggning ju tydligare hörs detta. Man kan få en upplevelse av att ljudet är vridet åt vänster eller höger trots att det borde vara helt i mitten. Likaså kan vissa skivor låta ur fas på något underligt sätt. Att då få transformatorlindningarna att ligga rätt enligt nedan blir en lisa. Jag blir alltid lika förvånad eftersom det verkar så onödigt arbete att hålla på och vända. Men varje gång är jag som sagt lika glad över att ha tagit mig tiden.

OM DU ÄR DET MINSTA OSÄKER PÅ HUR MAN GÖR SÅ BRY DEJ INTE OM DET!
DET ÄR IBLAND HÖGA SPÄNNINGAR OCH STRÖMMAR OCH GÖR DU FEL KAN DU BRÄNNA SLUTSTEG OCH HÖGTALARE ELLER I VÄRSTA SKADA DEJ SJÄLV

Trots ovanstående så är tweaken faktiskt helt ofarlig om man bara vet vad man håller på med. Och som sagt väl värt tiden och besväret. Det hela går alltså ut på att vända på en transformatorlindning åt gången och lyssna efter vilken koppling som är rätt.

Exempel

En transformator har en transformatorlindning som är kopplad till en kabel med 2 ledare. Vi kallar utgångarna på trafon för 1 och 2. Vi kallar ledarna också för 1 och 2. Ledare 1 går till 1 på trafon och ledare 2 går till 2 på trafon. Enkelt!

1. Nu gäller det att omväxlande koppla kabel 1 och kabel 2 till utgång 1 på trafon. Samtidigt måste man givetvis skifta kabel på utgång 2. Sålunda först lyssnar du till T1K1 (trafoutgång 1 och kabel 1) och T2K2 dvs som det var från början (läge A nedan). Sedan växlar du till T1K2 och T2K1 och lyssnar (läge B nedan). Glöm inte att stänga av apparaten medan du kopplar om.

 

trafokoppling 1
A

trafokoppling 2
B


2. Så lyssnar du tills du tycker du har klart för dej vad du föredrar dvs vilket som ger mest detaljer.

3. Så är det dags att gå till nästa lindning T3T4 och kabel K3K4. Och sedan T5T6 och K5K6 osv. Observera att du måste lyssna igenom alla tänkbara kombinationer av lägen. Med tre lindningar så blir det faktiskt 8 olika kombinationer.. Om vi kallar originalkoppling för läge A och fasvänt läge för B enligt bilderna ovan så blir det alltså:

 

Lindning
1 2 3
A A A
A A B
A B A
A B B
B A A
B A B
B B A
B B B



Suck! Men jag lovar - det är väl använd tid. Och inte så mycket arbete som det låter. I synnerhet inte om man fixar en liten kopplingsbox. Ta en liten plastlåda och montera ett lämpligt antal vippomkopplare som tål bra med ström och spänning. Korskoppla dessa och löd in och utgångskablar. Nätkabel funkar bra och är billigt. Jag har en sådan box med 4 vippomkopplare från skrotförrådet och det funkar utmärkt.

 

omkopplare


omkopplarlåda utvändigtomkopplarlåda invändigt

 

Så här fint kan det bli med lite prylar från skrotlådan. Det blir sedan enklare att växla och när det gäller nätspänning och låga spänningar kan du koppla om medan du lyssnar. När det gäller sekundärer på transistorslutsteg måste du tänka igenom ordentligt hur det är kopplat så du inte hamnar i ett läge där du bara har spänning på ena sidan. Dvs du saknar antingen plus- eller minus-spänning till utgångstransistorerna. Du är då garanterad att köra sönder slutsteget och kanske även högtalarna.

Så igen: Du måste veta vad du gör och tänka igenom noga. Speciellt gäller detta om du har en konstruktion med mittuttag på transformatorn någonstans. Det kan också vara lämpligt att samtidigt göra nedanstående modifiering med uppdelning av nätdelen för att kunna enkelt lägga alla lindningar på bästa sätt.

Slutsteg stänger jag alltid av medan jag kopplar om även med kopplingsdosan. Återigen - detta är en modd endast om du förstår hur konstruktionen är gjord. Kopplingsschema är mycket lämpligt för att inte säga nödvändigt att inneha.

 

Dela upp nätdel med mittuttag på trafon


Även denna mod är lite trixig och om du inte vet vad du gör så bry dej inte om att göra denna modifiering. Resultatet är dock trevligt och om du skall göra någon av ovanstående moddningar så kan detta vara bra att göra på en gång. Det förenklar också arbetet med att lyssna på transformatorlindningar eftersom du efter denna mod enkelt och ofarligt kan växla var lindning för sig.

Ett lindning med mittuttag är ju egentligen två lindningar som kopplats samman. Det krävs för bästa resultat att du kommer åt kopplingspunkten så du kan separera de båda lindningarna. Är sammankopplingen gjord inuti transformatorn så blir det samma problem med att växla lindningar som tidigare men det kan ändå vara värt att sätta dit dubbla diodbryggor.

Kanske skall du bygga helt ny nätdel med större trafo (se ovan) när du nu i alla fall håller på och jobbar. Och då är det genast enklare eftersom du då givetvis köper en trafo med dubbla lindningar som du lätt kan koppla på olika sätt. Det hela innebär att du sätter en diodbrygga per lindning. Se nedanstående bild. Man kan fundera över varför det blir bättre ljud på detta sätt men det blir det faktiskt, i alla fall då jag har gjort det.

 

före modifiering
FÖRE
efter modifiering
EFTER



Givetvis skall du samtidigt koppla in ev motstånd och småkondingar (Se Modda dioderna) när du bygger.

När du nu byggt färdigt din nya jättestora nätdel i din väl dämpade omagnetiska låda och lyssnat ut hur trafon skall vara kopplad för bästa ljudkvalitet samt givit dioderna en bättre arbetsmiljö med småkondingar och ev motstånd samt kopplat ihop nätdelen med din apparat med kraftiga flätade kablar och bra kontaktdon så är det bara att sitta ner med favoritskivan, kanske också med ett litet glas med något gott (alkoholfritt alternativ finns) och LYSSNA.

Så ska det låta!

Lycka till!