Tips & Fakta » Tips » Elektroniktips » Dioder

Modtips för dioder

Av Josef Svalander

 

Byt ut dina likriktardioder i förförstärkare och CD-spelare mot BYV27-150. Det är ett enkelt sätt att förbättra ljudkvaliten från apparaten.

I förstärkare där spänningarna är för höga för BYV27-150 (150V) kan du i stället använda BYV 26E Ph som klarar 1000V. Observera också att dessa dioder endast tål 2A resp 1A. Funkar alltså inte där det går höga strömmar. Anledningen till ljudförbättringen är att dessa dioder ger mindre störningar ifrån sig vid arbete vilket i sin tur ger "renare" spänning till transistorer etc.

Ett annat bra tips är att sätta små (ca 10.000pF) kondensatorer över standard likriktardioder. Detta tar ner spikarna rätt ordentligt. På BYV27-150 som inte har dessa problem ger detta råd dock inte en förbättring utan snarare tvärtom. Du bör också alltid testa så att det verkligen blir bättre - du inför ju samtidigt en liten men dock växelspänning förbi dioden vilket i vissa fall skulle kunna vara värre än diodspikarna. Plats för prov alltså.

Ett motstånd i serie med dioderna kan också hjälpa till att ta ner spikarna. Som du ser av nedanstående lilla fig kan du placera dem antingen före eller efter dioden. Se till att spänningsfallet över motstånden inte blir så hög att det påverkar apparatens verkan i övrigt. Det räcker ofta med bara några få ohm. Du kan annars t ex få för lite spänning kvar för att reglerkretsar skall fungera som tänkt etc.

Se också till att effekttåligheten på motståndet är tillräcklig. Plats även här för prov (och beräkningar).


diodkoppling