Tips & Fakta » Teknik » Motstånd » Material i motstånd

Material i motstånd

Av Josef Svalander

 

Motstånd finns av olika material och uppbyggnad. De olika materialen ger olika egenskaper. De vanligaste är:


Trådlindade


Dessa motstånd finns med olika effekttålighet. Det vanligaste är att de används där det krävs hög effekt. De kallas därför ibland lite slarvigt för effektmotstånd. Det finns dock även små trådlindade precisionsmotstånd som inte tål mer än t ex 0,3W.

Trådlindade motstånd fungerar ofta mycket bra i audiosammanhang. Det finns till och med de som anser att trådlindade motstånd är det bästa att använda. Jag håller helt med. Men de lider ofta av ett svårt problem. Eftersom de helt enkelt består av en motståndstråd som lindats på en stomme så har de oftast hög induktans. De uppför sig alltså som vilken annan spole som helst men med hög resistans.

Detta innebär att man får en filterfunktion (ofta skärs diskantområdet) som oftast inte alls är önskad. Så i praktiken kan man inte använda trådlindade motstånd i signalen i audiosammanhang. Däremot fungerar de givetvis bra i nätdelar där det också oftast krävs hög effekttålighet.

Det finns dock undantag. Vissa fabrikanter lindar tråden på sådant sätt att man i möjligaste mån undviker induktanser. Dessa motstånd kallas då induktionsfria (oftast lögn) eller sägs ha låg induktans (oftast mera rättvisande).

Tyvärr är dessa ofta lågeffektsmotstånd vilket gör att de ändå inte fungerar så väl om man inte serie/parallellkopplar ett antal. Priset är också en avskräckande faktor. Ofta 50-100 kr per styck * antalet som behövs för serie/parallellkoppla. Så det kan lätt springa upp i flera hundra för ett anodmotstånd.

Det låter dock oftast gudomligt (jag har endast testat i rörförstärkare) men som sagt - se upp med effekttåligheten. Kontrollera också med hjälp av en magnet så att inte någon del av motståndet är uppbyggt av magnetiskt material. Se även Ljudkvalitet.

 

Metallfilm


Motstånd i metallfilm är de idag vanligaste i audiosammanhang. De består av en film som ibland (oftast?) etsats i ett spiralmönster på en stomme. De levereras ofta i serier med hög precision och har låg temperaturkoefficient och hög stabilitet samt lågt brus. De är dessutom billiga. Inte undra på att de blivit vanliga.

Här kan det vara av intresse att jämföra olika fabrikat även om det givetvis kan framföras åsikter om att skillnaderna mellan olika fabrikat är av den storleksordningen att de omöjligen kan höras. Läs mer under rubriken Fabrikat och Ljudkvalitet.

Låt mig bara konstatera att det torde vara det enklaste och säkraste valet av motstånd för audiobruk idag även om många med viss rätt anser att trådlindade motstånd och kolmassamotstånd låter bättre i vissa fall. Läs mer under dessa rubriker och lyssna sedan själv och avgör.

Orkar du inte testa och jämföra så kör med metallfilm. Motståndens Volvo. Blir aldrig helt fel.

 

Tantalmotstånd


Tantalmotstånd är mest att se som en underavdelning av metallfilm. Vissa typer låter dock mycket bra, andra mindre bra. Tillhör dem som man ibland får betala dyrt för. Många goda audiofiler, t ex Jean Hiraga, håller dock vissa fabrikat högt och använder dem gärna. Eftersom det som vanligt är olika på motstånd och motstånd så rekommenderar jag att du lyssnar på ett par på någon kritisk punkt innan du investerar en hel förmögenhet.

 

Metalloxid


Motstånd av metalloxid är till sin konstruktion ganska lika metallfilm. De tål dock högre effekt. De har aldrig blivit riktigt populära i audiosammanhang. Ljudet upplevs inte som bättre än metallfilm, snarare tvärtom, och priset är högre.

Kan dock med fördel användas i strömförsörjningar etc där effekttåligheten kan vara av betydelse och man vill undvika den induktans som trådlindade motstånd oftast ger.

 

Kolmassamotstånd


Kolmassamotstånd är den typ som är vanligast i äldre förstärkare. De har också fått dåligt rykte på grund av brus och annat som gjort att man ofta byter ut dem i äldre förstärkare till företrädesvis metallfilmmotstånd. Ljudförbättringen som uppnås kan kanske lika mycket bero på att motståndet åldrats som på att motståndstypen skulle vara dålig.

Gurus har på senare tid uppvärderat ljudkvalitén från dessa motstånd samtidigt som de blivit svårare att få tag i. Man menar att de låter mera "harmoniskt" än metallfilm som i sin tur ger ett "metalliskt" ljud...

Jag har ingen färsk åsikt - det var mkt länge sedan jag själv jämförde. Då var min åsikt att metallfilm och framför allt induktionsfattiga trådlindade motstånd var att föredra.

Det finns dock ett sammanhang där de är ovärderliga och det är i samband med 220V nätet. Ett motstånd FÅR INTE gå i kortslutning om det går sönder eftersom det då kan uppstå brand eller annan fara. Ett kolmassamotstånd går alltid i avbrott i ett sådant läge. Om du t ex experimenterar med nätfilter eller vill ha motstånd som säkring någonstans så använd kolmassamotstånd.