Tips & Fakta » Josefs sidor » Reflektioner » Vi hör olika

Vi hör olika

Det är inte så konstigt att vissa inte kan höra skillnader som andra påstår sig höra. Så vitt jag förstår så kan det bero på två olika saker (minst).

Dels så kan man inbilla sej saker. Om man betalat dyrt för något så vore det ju trist om det inte var någon skillnad alls...

Dels kan det vara så att personerna inte hör lika. Det behöver inte bero på dålig hörsel att man uppfattar saker olika. Jämför gärna med ett av våra andra sinnen - synen.

Vissa människor ser inte skillnaden mellan rött och grönt men kan se utmärkt ändå. Vissa människor är mer ljuskänsliga än andra.

Vi kan mycket väl ha individuella skillnader vad gäller syn och hörsel utan att vi för den skull behöver vara döva eller blinda.

Skillnader som inte alla hör kan alltså vara inbillade men kan också bero på att inte alla kan höra dem. Hur man skall kunna utvärdera vilket det är kan du läsa mera om under rubrikerna Blindtester, A/B tester och Långtidstester.

Små små skillnader kan också vara svåra att höra. Man kan träna sig att höra små skillnader. Då är frågan varför man skall utsätta sig för denna träning. Det är väl bra som det är. Att försöka hitta så små skillnader att de är svåra att höra är väl tämligen meningslöst?

Man ska då också veta att även om skillnaden mellan t ex två kondensatorer är väldigt liten så är skillnaden på 20 kondensatorer i en anläggning 20 gånger större. Dvs om man gör många många väldigt små ljudförbättringar så blir totalen en ganska stor förbättring.

Jag tycker dessutom detta är roligt men jag har också stor förståelse för den som inte alls tycker detsamma. Vi har alla våra olika intressen. Jag har till exempel inte alls något intresse av att försöka slå iväg en golfboll så långt det går för att sedan tillbringa en stor del av dagen för att leta rätt på den. Inte heller upplever jag någon lycka i att se bollen försvinna ner i ett litet hål i marken... Något mera meningslöst har jag svårt att finna. Inte ens argumentet att man får en långpromenad gör mig mera intresserad... Vill jag ha en långpromenad så tar jag den och så har jag gott om tid över att lyssna till musik :-)

Dvs alla är vi olika och har olika intressen och tur är väl det.

Och att du inte hör någon skillnad mellan två olika saker där andra påstår att det är skillnad betyder ingenting annat än just det - att du inte hör någon skillnad men att andra påstår att de gör det.

Man kan ju låta det bero med det om man vill. Om man tycker det är intressant kan man ju försöka att få fram om det faktiskt finns någon skillnad. Mitt säkraste tips är långtidstest. A/B test - öppen eller blind kan ge alldeles felaktiga resultat eller i värsta fall hör man ingen skillnad alls trots att skillnaden faktiskt finns och att man kan höra den tydligt om man inte sitter i den onaturliga situation som en A/B test utgör. Och det är väl synd att inte kunna få så bra resultat som möjligt?