Tips & Fakta » Tips » CD-tips » Tvätta CD:n

Tvätta dina CD

Av Josef Svalander

 

 

Visste du att alla CD har ett skikt av ett vaxliknande ämne från tillverkningen?

 

För att CD:n ska släppa från formen vid tillverkningen har den ett skikt av ett vaxliknande ämne på "spelytan". Likaså har de flesta CD med tiden fått olika typer av smuts på ytan, alltifrån fingeravtryck och flugsmuts till en hinna av cigarettrök.

Om man blir av med smutsen blir ljudet mera detaljerat. Kanske är det som att köra med trafikfilm på framrutan i motsol? I vilket fall är det en lättnad att bli av med det men det gäller att inte repa ytan.

Tvätt med ultraljud är helt beröringsfri och skadar inte CD:n alls. En praktisk hållare för två CD medföljer till vissa CD-tvättar. Använd vanligt vatten och lite diskmedel eller skivtvättmedel för LP. Skölj gärna efter med vatten från kranen.

Låt sedan torka eller sug upp vattnet med en REN linnehandduk utan att gno eller gnugga. Resultatet blir en skinande ren CD som låter bättre.

 

Ultraljudstvätt
Det är inga problem att få plats med två CD i denna ultraljudstvätt. Den lilla CD-hållaren som du ser sticka upp i mitten håller två CD med en distansring emellan.
Till CD-tvätten
Furutech PC2
Furutech PC2 tvättvätska. Ger mycket rena skivor som dessutom är antistatiska.