Josef Svalander
En av sveriges största HiFi-personligheter

Av Andreas Svalander

 

Josef Svalanders hela liv har på ett eller annat sätt präglats av HiFi. Under åren har många fått ta del av hans idéer och kunskap, något som hans kunder gärna berättar om och känner glädje över. Under årens lopp har han suttit på många stolar i Hi-Fi branschen, band annat som skribent, importör, distributör och handlare.

Det kan vara ensamt när det blåser, och Josef som aldrig har varit rädd för att säga vad han tycker har ibland varit kontroversiell, då han promotat produkter som kan vara svåra att förstå. Hans devis har dock alltid varit att man ska använda öronen. Kritiken som, många gånger varit hård, fick honom dock att känna sig lite utanför och inte riktigt som en del av HiFi-branschen.

Swedish HiFi Lifetime Achivement
Med detta som bakgrund var händelsen den 15:e september 2018 extra rolig för oss runt omkring Josef. Helt ovetande gick han till banketten som alltid hålls på lördagen under Göteborgs HiFi Show och precis som alltid var han nyfiken och spekulerade om vem som skulle tilldelas årets pris. Spekulationerna om pristagaren ersattes under kvällen med en tidvis ganska intensiv diskussion snett över bordet med Mattias Stridbeck om vilket DAC-chip man egentligen bör använda.

Så var det då dags. Ingemar ”Sladd” Carlsson  tog till orda.

”Oavsett vad jag säger nu så skulle jag avslöja mig. Vinnaren av Swedish HiFi Lifetime Achievement är … Josef Svalander.”

Den helt ovetande Josef såg ut som att han skulle svimma och sökte min blick över bordet, innan han insåg att han nog faktiskt hade hört rätt. Det oförberedda talet blev inte långt men det var känslosamt och inte bara vi som känner Josef såg hur mycket det här betydde för honom. Han släppte inte det stora priset ifrån sig på hela kvällen förrän det var dags att gå hem. Då fick vi andra känna och klämma på det 17 kg tunga priset som skulle bäras längs hela Avenyn till hotellet.

 

Men hur började resan mot att bli en av Sveriges största HiFi-personligheter? En titel som tidningen Hifi & Musik gav honom i en artikelserie med samma namn 2010.

Uppväxten
I Eksjö fanns det i mitten av 40-talet en familj bestående av far, mor och dotter. Den 4/1 1946 fick de en liten bror som i likhet med många andra i släkten fick namnet Josef.

Josef växte till sig i den lilla trästaden och efter att ha tagit studenten fick han ett sommarjobb vid Eldonverken i Nässjö. Arbetet var i produktionen och redan här insåg han att tillverkningsindustrin inte var hans kall, kanske skulle han följa i sin fars spår istället. Efter ett vikariat som lärare begav han sig till lärarseminariet och utbildade sig till folkskollärare.

Folkskolläraren
1969 var lärarstudierna avklarade och tillsammans med sin dåvarande fru Ingrid köpte han ett hus i Taberg. Intresset för ljud och teknik fick han tidigt och redan hemma i Eksjö hade han skruvat isär, men även fått ihop radioapparater. Han behövde få till ett riktigt bra ljud i det nya huset och blev nyfiken på om Quad-elektrostater kunde vara vägen till det perfekta ljudet. När han försökte få någon av de lokala HiFi-handlarna att ta hem en anläggning så fick han kalla handen. Frustrerad över bemötandet ringde Josef upp distributören och frågade hur han skulle gå till väga. Svaret var lika överraskande som enkelt ”Du kan väl börja sälja själv!”

Sagt och gjort. Vardagsrummet i villan blev ett demorum och mycket snart började det fyllas på med annat HiFi-godis. Nog för att man kan få in mycket HiFi i ett vardagsrum, men Josef insåg att med det bubblande intresset runt om i stugorna så behövdes det en större scen. Han iklädde sig rollen som mässgeneral och arrangerade smålands första HiFi-mässa. Mer än 2000 personer kom till Tabergssalen, vilket överraskade både Josef och de besökande utställarna.

Svalander HiFi Stereo i Taberg
Lärarjobbet var kanske ändå inte för honom. Efter ett par år slutade Josef som lärare och tillsammans med Ingrid hade han då köpt ett stort pensionat i Taberg. I det stora huset fanns allt utrymme man kunde önska och i källaren inrymdes en ny lokal för att demonstrera och sälja HiFi.

I början av 70-talet var HiFi-boomen i full blom och man utökade med en filial i centrala Jönköping och ett par anställda. En stor del av verksamheten bestod i att installera ljudanläggningar i kyrkor. Hemleverans med uppställning och injustering för att säkerställa att anläggningen lät så bra som det var möjligt var en självklarhet för Josef.

Allt snurrade på med bra försäljning men ett besvärligt cash-flow. Ur bokslutet förstod Josef att den ende som tjänade bra på verksamheten var banken och att det skulle ta flera år innan det skulle gå att ta ut en rimlig lön. Magkänslan sa honom att den riktiga HiFi-boomen då skulle vara över.

Nasab
I samband med att Josef och Ingrid gick skilda vägar så såldes både huset i Taberg och företaget. Han flyttade in i en lägenhet och började jobba med att sälja försäkringar. Det var ett sätt att överleva. När en av Josefs tidigare leverantörer, Nasab, hörde av sig och undrade om var intresserad av ett jobb så var valet lätt. Tanken var att Josef skulle stå för säljsupport och innesälj, men det blev något helt annat. Han började åka runt till butikerna, utbildade dem och höll demonstrationer. Resultatet blev att han sålde mer än firmans säljare.

Försäkringar i storstan
1975 träffades Josef och Monica och de flyttade ihop och gifte sig. Hon ville att han skulle resa mindre och vara hemma mer. Detta satte stopp för arbetet hos Nasab och återigen var det till försäkringsbranschen som Josef vände sig. Han började jobba för Haand i Haand (senare Holmia) och sålde försäkringar. Att sälja samma typ av försäkring till olika människor gång på gång var dock inte Josefs grej och som försäkringssäljare var han ingen succé, däremot såg man uppifrån andra kvaliteter hos honom och 1977 blev han erbjuden ett jobb som försäljningschef i Stockholm.

Snart efter att dottern Emma föddes i november 1977 flyttade den lilla familjen till Åkersberga strax norr om Stockholm. Josef klättrade sig sakta men säkert uppåt inom försäkringsbolaget från försäljningschef till avdelningschef, divisionschef och till sist VD.

Efter ett par år var det dags att byta boende och familjen flyttade in i en villa med oinredd källare. Detta var ett ypperligt tillfälle att ta tag i HiFi på allvar igen. Källaren inreddes till ett HiFi-rum och en ateljé där Monica sydde och sålde barnkläder. Josef hade många idéer om hur man skulle kunna bygga förstärkare för att få ut så bra ljud som möjligt utan att det behövde bli dyrt. Det var bara att sätta igång och bygga, löda själv var helt klart Josefs melodi.

Tuban
I Åkersberga träffade han på Åke Nimrell, en bekantskap som skulle visa sig bli både långvarig och givande. Åke är en stor samlare och han handlar med diverse HiFi-prylar. Josef hade byggt en förförstärkare som lät riktigt bra och Åke började sälja den. Namnet Tuba kom från att det var en rörförstärkare och ett roligt namn. Josef tillverkade de Tubor som Åke sålde och för att underlätta försäljningen tog Josef hjälp av Nisse Åstrand, som tidigare hjälpt till med marknadsmaterial i HiFi-butiken, för att nu designa den klassiska vita Tuban.

Redan när Josef sommarjobbade på Eldonverken hade han kommit fram till att tillverkning inte var hans grej och därför såldes Tuba-konceptet till ett företag i Lund som stod för tillverkningen. Tuban kom att under många år vara referensförstärkare hos tidningen High Fidelity och såldes bland annat hos Radiolagret i Göteborg.

CD-mod blir postorder
Josef skrev i Musik och Ljudteknik och i samband med att han berättade om hur man enkelt kan modifiera sin CD-spelare för att få bättre ljud så tog historien en ny vändning. Många läsare blev intresserade och hörde av sig för att fråga var man kunde hitta de komponenter som behövdes. Josef kom fram till att det enklaste nog vore om han började sälja komponenter och kit. Det hela växte och 91-92 kom den första postorderkatalogen ut.

Den svenska importören av Sheffield Labs skivor hade försvunnit och Josef, som själv älskat och använt dessa skivor under lång tid, tyckte att det var skandal att man inte kunde köpa dem i Sverige. Han började importera dem och även skivor från andra bolag. Skivor blev tillsammans med ett litet urval av HiFi-komponenter samt G-Dis elektronik de huvudsakliga produktgrupperna för Svalander Audio som nu flyttade in i lokaler i Täby. För att kunna sälja plattor måste ju kunderna kunna provlyssna. Josef löste detta genom att kunderna kunde ringa och genom tonval navigera sig fram till rätt platta och lyssna genom telefonen.

Josef går online
1996 kom den första hemsidan ut och även här var provlyssning en viktig del. Idag är det inga konstigheter att lägga upp ljudfiler som man kan lyssna på online men i mitten av 90-talet var det en annan femma. Begreppet webbshop fanns fortfarande inte utan hemsidan fungerade som ett komplement till katalogen och ville man beställa så faxade eller skickade man en talong. Moderna människor började nu beställa via e-mail.

Josef hade byggt upp den nya verksamheten parallellt med sitt arbete i försäkringsbolaget och när han till slut tog sig upp på VD-posten för Holmia Liv så kom kravet på att antingen fokusera på jobbet eller att hålla på med hobbyn. Josef bestämde sig då för att sälja verksamheten och 1:a juni 1998 togs hela försäljningen över av Elektroakustik och Music i Norrtälje.

Ny verksamhet
Runt millenniumskiftet slogs Holmia samman med Trygg Hansa och ganska snart kände Josef att han var klar med försäkringsbranschen. Han slutade och hade ingen aning om vad han skulle syssla med. Efter ett tag så började han köra buss och färdtjänst och nu började ett nytt embryo gro. Han hade mycket tid i färdtjänstbussen när han väntade på sina passagerare och den tiden la han på att fundera ut och börja bygga upp en ny hemsida. Detta var början till det Svalander Audio som vi känner idag.

CD-svarven
Sortimentet växte ganska snabbt och redan första året kom CDSI eller CD-svarven in i Josefs liv. Att skära kanterna på en CD-skiva för att minska återreflektionen till lasern visade sig förbättra ljudet men samtidigt gav det upphov till mycket skepsis och hån. Josef valde dock att stå på de nöjda kundernas sida och låta resten rinna av. Detta är ett mönster som återkommer genom åren.

Furutech
Josef hittade många av sina nya produkter på den årliga tyska High End-mässan, som på den här tiden hölls i Frankfurt. Under en demo upptäckte Josef ett märkligt mönster. Mannen som höll i lyssningen la ner CD-skivan på en liten låda innan den lades i CD-spelaren. Det lät dessutom väldigt bra, kunde det ha med lådan att göra? Josef tog en bild på den märkliga lådan och gick vidare.

När han var hemma och zommade in bilden kunde han läsa namnet Furutech. Det blev starten på ett långvarigt och givande samarbete mellan den japanska tillverkaren och Svalander Audio som 2003 blev Furutechs svenska distributör.

Nålar och skivförvaring
Samma år kom ännu ett av de stora produktsegmenten in i företaget. Genom ett samarbete med en av de ledande grossisterna för pickuper och nålar i europa kunde Svalander Audio AB nu erbjuda sina kunder ett i stort sett heltäckande utbud av original- och ersättningsnålar till skivspelare.

Ett par år senare hade många av de stora skivkedjorna slutat att föra plastfickor för skivförvaring. Svalander Audio AB blev det självklara valet för många kunder med stora skivsamlingar. Detta tack vare ett brett program med fickor i olika kvalitet och för olika storlekar av vinyl samt CD.

Tips och Fakta
Människan är av naturen lat och Josef är inget undantag. När han fått mail med samma fråga gång på gång satte han sig ner och skrev en artikel som behandlade frågan. Dessa artiklar samlade han i avdelningen Tips & Fakta som än idag är en stor del av svalander.se med många besök varje månad.

Allt måste få ett slut
Företaget och sortimentet växte snabbt och Josef insåg att han snart inte skulle hinna med att sköta allt själv. Med minnena från tiden med anställda och lånat kapital på 70-talet i färskt minne gnagde framtiden för det lilla företaget på honom. Under julhelgen 2007 kom tankarna upp till ytan och han frågade familjen om hjälp i att staka ut framtiden. Josef sökte en exit, men han ville att företaget skulle få leva vidare.

Än en gång ställde ödet till det för Josef, när Emma och jag bestämde oss för att vi inte ville låta Josefs verk läggas ner eller på annat sätt försvinna. När det var klart att vi skulle gå in i verksamheten och på sikt ta över så var det dags för Josef att ändra fokus. Ta bort foten från bromsen och gasa för fullt.

Framtidstro
I mars 2008 började jag jobba tillsammans med Josef. Vi var nog alla lite oroliga, det är ingen självklarhet att man kan arbeta så nära sin svärfar/ svärson som vi skulle komma att göra. Att vi dessutom båda två har en rejäl dos av envishet är inget som hjälper till. Samarbetet kom dock att flyta mycket bra tack vare ett gemensamt mål och en rak och öppen kommunikation.

Under många år var Josef den som besvarade alla de mail som vi varje dag får in. De positiva reaktionerna på hans långa svar och utläggningar på frågor, som först framstod som korta och enkla, har många gånger varit överväldigande. Folkskolläraren finns kvar i honom och han delar gärna med sig av sin kunskap till den som är intresserad. Jag har dock full förståelse för att klassrummet inte var rätt forum.

Idag har Josef dragit sig tillbaka, sedan några år bor han åter i Huskvarna där han fortfarande söker vägen till det perfekta ljudet.