Svalander Audio AB - kort historik

I slutet på 70-talet konstruerade Josef Svalander rörförstärkare (bland annat förförstärkaren TUBA) samt nätfilter.  Samtidigt bedrev han också viss modifieringsverksamhet av apparater och började sälja komponenter. Det visade sig även att testskivor var svåra att få tag på och att fler och fler ville ha Josefs demonstrationsskivor - då föll det sig även naturligt med skivförsäljning. Detta kom att bli början på Svalander Audios historia.

Under 80-talet och större delen av 90-talet drevs Svalander Audio som fritidsverksamhet med fokus på postorderförsäljning av toppskivor, ett litet urval av hifi-komponenter samt G-Dis elektronik. Så småningom blev detta lite för mycket och den 1:a juni 1998 togs hela försäljningen över av Elektroakustik och Music i Norrtälje som hade mer tid att lägga på företaget.

Efter att Josef slutade jobba med försäkringar 2002 började företaget så smått ta fart igen genom att han började importera och sälja lite prylar som han själv gillar. Sortimentet ökade ganska snabbt och redan samma år gjorde CDSI, eller CD-svarven, entré. Produkten och dess bakomliggande teori visade sig bli väldigt ifrågasatt samtidigt som många hade stor glädje av den.

2003 kom den japanska kabel- och kontakttillverkaren Furutech in i sortimentet. Till en början var det i ganska liten skala, men snart växte Furutech till att bli en stor och viktig del av verksamheten. Svalander Audio AB blev Furutechs distributör i Sverige. Samma år kom ännu ett av de stora segmenten in i företaget. Genom ett samarbete med en av de ledande grossisterna för pickuper och nålar i Europa kunde Svalander Audio AB nu erbjuda sina kunder ett i stort sett heltäckande utbud av original- och ersättningsnålar till skivspelare.

Många av de stora skivkedjorna slutade föra plastfickor för skivförvaring  och omkring 2005 blev Svalander Audio AB det självklara valet för många kunder med stora skivsamlingar. Detta tack vare ett brett program med fickor i olika kvalitet och för olika storlekar av vinyl samt CD.

2008 genomgick företaget en stor förändring när Josefs dotter Emma och hennes man bestämde sig för att ge sig in i företaget och successivt ta över verksamheten. Det var dags att se Svalander Audio AB som under många år drivits som ett fritidsprojekt på heltid, som ett riktigt företag med en ljus framtid. Det året stiftade Svalander Audio också en ny trevlig bekantskap med tyska SSC och det beslutades att underläggsplattor och fötter från SSC skulle ha en plats i sortimentet. Svalander Audio AB blev då distributör av SSC i Sverige.

Nästa stora förändring kom att ske 2009 då nya lokaler hade införskaffats i Västerås. Hela lagret och den större delen av den dagliga driften flyttades dit. I samband med flytten sågs sortimentet igenom - en del gamla rester plockades bort medan nyheter togs upp och under 2009 utvidgades DeoxIT-programmet i samband med att företaget blev DeoxIT distributör i Sverige.

Från att från början ha varit ett litet entusiastföretag på fritiden är Svalander Audio AB idag ett växande företag, där passionen för att erbjuda produkter för bättre ljud fortfarande är stark.