Tips & Fakta » Josefs sidor » Tuba förförstärkare

Svalander förförstärkare

Klicka för större bild

Under slutet av 70-talet och början av 80-talet höll jag på med konstruktion av rörförstärkare. Den namnkunnigaste av dessa konstruktioner var TUBA som så småningom även kom att kallas "Svalander" helt enkelt.

På denna sida hittar du bilder och texter om TUBA. Du hittar scheman, komponentlista och en artikel från Musik och Ljudteknik från tiden det begav sig samt en beskrivning över ny nätdel för dej som gillar att bygga. Om mer material kommer fram hamnar det givetvis också här.


Service

på din TUBA kan du numera få av undertecknad. Sänd ett mail till info@svalander.se så skall jag se vad jag kan göra :-)

Modifieringar

Jag har sett några få modifieringsförslag till TUBA men i stort sett så har den tydligen ansetts vara tillräckligt bra i originalskick :-)

Man skall ha klart för sig att om man t ex plockar in ECC83 i första steget så förändras karaktären på förstärkaren. Det är en smaksak om man anser att det låter bättre eller sämre. TUBA har en mycket egen karaktär (färgning). Distorsionssiffrorna är mätmässigt inte mycket att skryta med osv osv.

Men många anser den vara en förträfflig förstärkare för att återge musik och det är ju det som är meningen.

Förändrar man konstruktionen så har man inte längre en TUBA utan en annan, kanske väl så bra, kanske sämre, förstärkare.

Ändå har jag i mars 2002 tagit mig för att bygga om en TUBA :-)... I stort sett så innebär ombyggnaden att originalkopplingen förses med en betydligt förstärkt nätdel med transformator mm i separat låda.

Du som läst mina små artiklar vet att jag tycket det där med nätdelar är mycket viktigt. 1982 är trots allt 20 år sedan och jag skulle inte idag sätta in den nätdel som levererades med TUBA i en ny konstruktion. Så det kändes kul att göra en lite bättre variant för att se hur det skulle bli.

 

nätdelsmod
I mellantiden har jag byggt en hel del andra förförstärkare och slutsteg med rör och här finns en del av mina erfarenheter från dessa. Ändå var förutsättningen att inte förstöra TUBAn varken ljudmässigt eller utseendemässigt.

Gillar du utseendet på den lilla nätdelen ovan så har du här en länk till beskrivning med bilder av upp- och ombyggnaden. Vill du att jag gör en likadan ombyggnad åt dej så hör av dej per mail.

Schema

TUBA fanns i många olika skepnader och med många olika kopplingar. Gemensamt för dem alla var dock att det fanns tolv EF86 eller EF806S i förförstärkaren.

Det var också alltid direktkopplade katodföljare efter varje förstärkande rör, dvs det gick åt två EF86 till varje steg. Det förstärkande röret kunde antingen vara pentod- eller triodkopplat.

Före linjesteget fanns det två förstärkande steg med en passiv RIAA mellan stegen. Sedan kom omkopplare för att välja linjekälla (radio/tape etc) och därefter ett linjesteg som ofta kunde kopplas ur.

Här har du en länk till schema och komponentförteckning av den TUBA som var aktuell då konstruktionen 1982 övertogs av Jan Larsson (Professional Audio Equipment PAE) i Lund som tillverkade alla Svalander nr 11 tom nr XX.

TUBA har i olika varianter tillverkats i närmare 100 exemplar vilket får betraktas som ganska bra för ett "hembygge".

Till kopplings-scheman

Bilder

TUBA tillverkades alltså i många olika skepnader. Här finner du bilder på både produktionsexemplar och olika prototyper.

Till bilder på TUBA

Vad säger pressen?

Från Musik och Ljudteknik nr 4 1982 Till molt82 nr 4